Home

Achtergrond

Krachtigste weercomputer onthuld

In Duitsland is vandaag de krachtigste weercomputer tot nog toe onthuld.

Het 35 ton wegende gevaarte moet onder meer gegevens over klimaatverandering gaan verwerken voor het klimaatbureau van de Verenigde Naties IPCC. Met de computer, die de naam Blizzard heeft meegekregen, kunnen 158 biljoen berekeningen per seconde worden uitgevoerd.

Blizzard (sneeuwstorm) is zestig keer sneller dan zijn krachtigste voorganger en een van de grootste supercomputers ter wereld. Volgens wetenschappers kunnen met het apparaat reacties in de atmosfeer en in oceanen op klimaatverandering worden gevolgd. Ook kan er met de computer worden bekeken welke invloed planten en ijs op broeikasgassen en klimaatveranderingen hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.