Home

Achtergrond

Koolmonoxidemelders voorlopig niet verplicht

Ongeveer tien mensen sterven elk jaar door koolmonoxidevergiftiging in woningen.

Jaarlijks moeten 35 tot 45 slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging naar het ziekenhuis. Koolmonoxidemelders kunnen veel ellende voorkomen, maar worden voorlopig niet verplicht gesteld. Dat is op te maken uit antwoorden van minister Eberhard van der Laan (Wonen) aan de Tweede Kamer. "Met het verplichten van koolmonoxidemelders zijn deze nog niet geïnstalleerd. Bouw- en woningtoezicht (BWT) zal hierop moeten toezien en in de praktijk blijkt dit toezicht achter de voordeur van woningen lastig uit te voeren'', schrijft hij. Dezelfde problematiek speelde bij de vraag om rookmelders te verplichten in bestaande woningen, herinnert de bewindsman zich. "Hierbij heb ik uiteindelijk besloten om rookmelders bij bestaande woningen voorlopig niet te verplichten, maar het vrijwillig gebruik ervan te stimuleren. Ook voor koolmonoxidemelders lijkt dit de aangewezen weg.''

Van der Laan zet in op de stimulering van het vrijwillig gebruik van koolmonoxidemelders en de vervanging van open 'verbrandingstoestellen' zoals geisers door gesloten exemplaren. Hij streeft naar rookmelders in alle woningen en naar koolmonoxidemelders in de woningen met open verbrandingstoestellen. In circa een van de zeven woningen zijn nog open verbrandingstoestellen aanwezig, hoofdzakelijk afvoerloze geisers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.