Home

Achtergrond 19 reacties

Koningin op bezoek bij getroffen geitenhouder

Koningin Beatrix heeft vanochtend samen met minister Gerda Verburg (Landbouw) in Bakel (Brabant) een bezoek gebracht aan geitenhouder Martijn Knoops wiens bedrijf is getroffen door de Q-koorts.

Beatrix kreeg een rondleiding op het bedrijf, waar precies een week geleden 366 van in totaal zevenhonderd geiten werden gedood. Ze sprak met de gezinsleden. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat bekendgemaakt. Op het gemeentehuis in Gemert sprak de koningin met patiënten, een huisarts en GGD-medewerker. Ze kreeg uitleg over de organisatie en uitvoering van de ruimingen en over de samenwerking tussen overheden en andere betrokken instanties.

Knoops was voorbereid op de komst van de minister, maar werd pas dinsdagochtend verrast door de aankondiging dat koningin Beatrix zou meekomen, vertelde hij na afloop. Bij de ontmoeting van meer dan een uur waren ook zijn vrouw, schoonmoeder en twee kleine kinderen aanwezig.

Aan de keukentafel bij de koffie en een appelflap wilde de koningin weten wat de Brabantse geitenhouder vond van de ruiming en hoe die was verlopen. De geitenboer heeft aan Beatrix uitgelegd dat het jammer is dat er niet op tijd een test ontwikkeld kon worden die gezonde van zieke geiten kon onderscheiden. De ruiming is volgens hem correct en netjes gegaan.

Knoops noemt het 'heel mooi' dat Beatrix haar medeleven met de boeren én de patiënten toonde. Aan de minister heeft hij uitgelegd dat het voor hem en zijn collega geitenhouders een financieel zware tijd wordt als er geen extra vergoeding meer komt. "Mijn stal staat voorlopig leeg en mijn inkomen is weg.'' Beatrix kreeg via de stalramen een indruk van het geitenbedrijf.

Dinsdag werden op bedrijven in Oud Gastel, Hengevelde en Beesel de drachtige geiten gedood. In totaal zijn nu op vijftien van in totaal 61 besmette bedrijven dieren geruimd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat heb je goed gelezen Lies en inderdaad: je zou het in een gewone Monarchie kunnen uitleggen als 'poging tot staatsgreep' om de monarch opzettelijk bloot te stellen aan een bacterieel of viraal wapen. In dat geval zou Gerda dus uit zijn op een upgrading tot eerste kikkerlandse vorstin met Zwammerdamse Zwetsen. Weer eens iets heel anders dan Blauw Bloed! Gesteld dus dat Beatrix het loodje zou leggen door Q-koorts, dan zou ook Gerard zijn zin krijgen. Of wordt dit dan weer als win-winsituatie beschouwd? Geen Boer, ik denk dat jij Wipstaartje verkeerd hebt begrepen, want volgens mij bedoelde ze precies hetzelfde: deze minister maakt één miljoen euro belastinggeld per werkdag zoek. Weg, Foetsjie, Pleite! Maar beste Geen Boer, bedenk wel dat dit niet Gerda's zelfgecreeërde wereld is, maar de wereld die door haar voorganger en haar topambtenaren gemaakt is en zorgvuldig in stand wordt gehouden. Dus: houd de minister tegen het schouwlicht, scheer desnoods dat lokje weg, maar straf vooral de vetbetaalde loonslaven die dit alles nu al jarenlang mogelijk maken. Want dat Verburg aantrad, was alleen maar om Veerman's Mess te maskeren en in de vergetelheid te doen verdwijnen. Jij hebt trouwens en scherpe blik Geen Boer (maar daarom ben je natuurlijk ook geen boer), want ik denk ook niet dat Brussel zich in deze idioterie zal laten meeslepen. Alleen al omdat er in het permanente veterinaire comitee meer Belgen dan Ollanders zitting hebben. En de zuiderburen hebben op dergelijke zaken nou eenmaal een veel betere kijk dan onze, door virologische uitbaters blind gemaakte, landgenoten. Amen (= het zei zo!)

 • no-profile-image

  geen boer

  op zich siert het de koningin natuurlijk dat zij zich ook in moeilijke tijden van haar taak kwijt, dat zouden we bv in Engeland niet zo gauw zien. De betrokken geitenhouder zal hier ongetwijfeld een goed gevoel aan overhouden. Het charme-offensief van de afgelopen dagen, waarvan dit de exponent is, toont echter wél aan dat er weinig werkelijk steekhoudende argumenten voor deze ruiming zijn. Kerk en Koningin worden erbij gesleept; LNV is niet zeker van z'n zaak.
  Dus, Hare Majesteit, hulde voor uw persoonlijke inzet, maar deze hele zaak is gewoon een schande. Uw ministers willen geen slecht-nieuws gesprek met de bevolking aangaan, en kiezen voor de voor hen gemakkelijke weg. Uw volk betaalt de rekening. Welk ministerie gaat de rekening trouwens betalen? Zullen Ab en Gerda de rekening splitten? Brussel zal ons vast met dit 'doortastende' beleid complimenteren, maar gelieve de rekening wel zelf te betalen, wij wilden het toch zo graag? Tenslotte, Gerda, mag ik nog even herinneren aan je tekort van vórig jaar? Een miljoen per werkdag!

 • no-profile-image

  Gerard

  Prima werk wat ONZE koningin doet, door alle getroffenen van de Q-koorts te bezoeken.Deze ziekte kent immers alleen maar verliezers.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Uiteraard Anti Jacht. De kroonprins dacht wellicht (zo hij al kan denken) "vooruit met de geit!"

 • no-profile-image

  melkveehouder

  wat een gemekker weer, t is ook nooit goed.

 • no-profile-image

  Inge

  Toen ik mijn eerste reactie schreef op dit artikel, stond er niet bij dat de koningin door de stalraampjes naar binnen keek.
  Er stond heel duidelijk dat ze een rondleiding op het getroffen bedrijf had gehad. Na mijn opmerking is de tekst aangepast. Dit wil ik dus even rechtzetten. ik ben niet gek.

 • no-profile-image

  Lies

  Las ik net dat de bacterie die q-koorts veroorzaakt op de lijst met chemische wapens is gezet vanwege de effectiviteit (of is dit een grap?). Staat het betreden van het erf dan niet gelijk als een poging tot een staatsgreep of een terroristische daad? Hoe dan ook, de gedode dieren krijgen er hun leven niet mee terug. Het blijft de grootste schande van de mensheid om op basis van "we weten het niet" gezonde drachtige dieren massaal te doden.

 • no-profile-image

  a maas

  wat een poppekast de rillingen lopen over mijn rug had het geld dat verkwist wordt door een schow als dit liever gegeven aan de geitenhouders Gewoon in een woord schandalig

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beginnen we nu langzaamaan door te krijgen wat er zich afspeelt? Er staat toch heel duidelijk: "Beatrix kreeg via de stalramen een indruk van het bedrijf!" Chapeau, zo blijf je dus gezond. Gewoon een erf betreden, gezellig op de koffie gaan, een uurtje oubetten en dan nog effe door de stalruitjes gluren! Het is te krankzinnig voor woorden en meteen het duidelijkste bewijs dat er helmaal niks aan de hand is v.w.b. de volksgezondheid. En dat weet de hele wereld, want overal komt Q-koorts voor en er is nog nooit ergens een bedrijf geruimd! Ik moet nu ineens denken aan wat Patrick hieronder schrijft over de koninging: "kind wat is er van je geworden, een zware erfenis op je genomen in een gespannen wereld. je wordt geleefd!" Exact: en zo iemand is dus extra gevoelig en kwetsbaar, nét zoals met elke griep! Daarop had Verburg de majesteit vooraf nadrukkelijk moeten attenderen. Het is dat we het koningshuis slechts hebben als peperdure schertsvertoning, maar anders zou men aan een poging tot staatsgreep gaan denken. Benieuwd wat 'Blauw Bloed 'morgen te melden heeft over de gezondheid van onze vorstin!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Toppie Inge, hardstikke tof dat je zo goed bij de les blijft. Hier in Waarheidsvindingerveen proberen we altijd de onderste steen boven te krijgen en het lijkt soms wel een buitenstation van dat andere Talpa. Maar het grote verschil is dat wij hier échte mollen inzetten!

 • no-profile-image

  anti

  Alle respect voor haar. En de zoon van de Koningin was...............jagen!!

 • no-profile-image

  piet

  We mogen er dus kennelijk van uitgaan dat Verburg de vorstin gewoon mee heeft gesleept door de stallen? Het zou mijn niet verbazen. Maar het wordt wel erg bedenkelijk als er na eerste publicatie in het bericht wijzigingen zijn aangebracht. In de gedrukte pers lukt dat niet, maar in dit opzicht is een internetkrant dus kennelijk ook fraudegevoelig. Inderdaad tof Inge. Het blijft duidelijk opletten geblazen, maar dit punt moet tot op de bodem worden uitgezocht lijkt mij.

 • no-profile-image

  geen boer

  Wipstaart gelieve goed te lezen. Die miljoen per werkdag heeft niks te maken met de schade van de ruimingen. Het was haar tekort (300 miljoen) van VORIG jaar. Jawel lieve mensen. In welk bedrijf zou zoiets getolereerd worden, voor zover het uberhaupt al mogelijk zou zijn? De salarissen, de bank, en de overige rekeningen moeten toch betaald worden? Maar daar heeft onze Gerda nooit voor hoeven knokken, dat blijkt. Met creatief boekhouden kom je een heel eind, in haar wereld. Zal het nu ook wel weer op aan komen, kun je op je klompen aanvoelen. De belastingbetaler 2 generaties verder draait er wel voor op.
  En, wipstaart, ik denk juist dat Brussel dit NIET zal gaan overnemen. Niet zozeer uit budgettaire overwegingen, maar omdat er gewoon géén harde onderbouwing is dat het probleem hiermee opgelost wordt. Dit in tegenstelling tot bv mkz en varkenspest. We klooien hier maar wat aan om publieke onrust te stillen. Bij het permanente veterinaire comitee komt dat er zo nooit en tenimmer door.
  Nee, men had door moeten gaan op het pad van de entingen, en dit helder en duidelijk communiceren en blijven communiceren richting bevolking toen de gemoederen opliepen na Zembla. "Beste mensen, zo is het nu eenmaal, we kunnen niet álles vermijden, en zó groot is het risico nu ook weer niet. Bovendien is gewoonweg géén snelle oplossing, en we willen ook niet doen alsof ie er wel is, ten koste van gezonde dieren. Er is nu een vaccin, de eerste tekenen zijn gunstig, maar dat is allemaal niet zo snel geregeld." C'est ca. Dan had de koningin ook lekker thuis kunnen blijven.

 • no-profile-image

  Inge

  met alle respect, maar hoe kun je minister Verburg en de Koningin nu een rondleiding geven op een met q koorts besmet verklaard bedrijf???? Er is immers een totaal bezoekersverbod. Er mag niemand (die er beroepsmatig niets te zoeken heeft) in de stal komen!!!!!

 • no-profile-image

  dier

  Ja, Inge, heel bijzonder . Dat ze het aandurven zeg, de koningin hieraan bloot te stellen, het is immers levensgevaarlijk, zeggen de experts. Vandaar ruimen voor volksgezondheid, toch?????

 • no-profile-image

  piet

  Reegeit? Zijn die nu dan al drachtig?

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, dit is een apart plaatje. Ik ben een beetje onzeker in mijn opvatting in tijd gezien. Maar toch vind ik dit positief van de Koningin. Laatst zag ik nog een jeugdfoto van Beatrix, en dacht kind wat is er van je geworden, een zware erfenis op je genomen in een gespannen wereld(beeld), en Bernard was ook niet de makkelijkste, je wordt geleefd, je probeert het beste te doen, maar vergeet niet, je bent zwaar afhankelijk van je adviseurs en teams om je heen. Kijk voor iedereen geldt, waar ben je geboren, welke cultuur is het, welke school was het, wat hebben je ouders en vrienden je geleerd, en welke religie had je, dat bepaald hoofdzakelijk wat je denkt, hoe je over de wereld denkt en wat je doet. Dus als je ergens anders geboren werd, hadden velen het anders gedaan, dat is zeker!!! Een land moet geleid worden, wij hebben een Koningin. Zij moet het volk kennen, weten wat er leeft in alle lagen, ik bedoel serieus dan, en niet horen van, dus in goede en in slechte tijden. Zij moet aansluiting hebben met de bevolking en mee gaan met de tijd. Ik heb het idee dat het team van adviseurs om haar heen veranderd is ten goede. Dit bezoek is op zich goed, veel mensen en boeren hebben ook een trotsheid en gevoel als Hare Majesteit langskomt of belangstelling een zorgzame aandacht heeft, dat is ook troost, saamhorigheid in een crisis situatie, wat de oorzaak dan ook is. Dat is latere zaak. Kijk, wij hebben een Koninkrijk, wat dus ingevuld wordt op dit moment door koningen en koninginnen die de troon bestijgen. Ten aller tijde moet zij of hij aansluiting hebben met het volk, de afstand moet niet te groot worden. En persoonlijk denk ik dat dat wel zo is geweest. Dus goed als er nieuwe en wijzere adviseurs zijn die haar bij kan staan. Stop ook met de plezier jacht, dat ik ook zoooo verleden tijd, staatsbezoeken gewoon vegetarisch.
  En Willem Alexander ook bij laten staan door modernere adviseurs die dat gaan adviseren. Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar elke dag moet de Koningin haar Land bijstaan en verdedigen, maar dan wel met de goede adviseurs en de goede visie en richting. Dus stop met de plezier jacht zou een goed en echt, en waardevol compassie punt zijn, en vergeet ook niet om gentech te verbieden in Nederland, voedsel willen we niet gemodificeerd zien, oh adviseurs, doe uw taak en wijze dingen, ik hou mijn wijze en compassie volle hart vast, en wens U en de Koningin veel wijsheid toe.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Eén miljoen schade per werkdag ten nadele van de belastingbetaler? Ach beste Geen Boer, dat interesseert Verburg dus écht geen ene rotmoer. Want wat gaat dit Geitenmoorden uiteindelijk de samenleving weer kosten? Het moet eens voorgoed afgelopen zijn met die criminele uitvreterij van LNV. En misschien heb je gelijk en gaat Brussel straks dit """Beleid"" bindend voorschrijven aan alle lidstaten. Dat is toch met die vogelgriepruimingen destijds ook al bijna gebeurd. Gelukkig kon die commissaris Byrne toen klem gezet worden, anders zouden ze het zo hebben overgenomen. Totalitaire bende!

 • no-profile-image

  Schepers

  De beide ministers doen er wat voor om voor deze totale waanzin een draagvlak te creëren, jammer dat onze Koningin daar in meegaat. De volksgezondheid schiet er niks mee op, want de besmette dieren blijven lopen en de niet besmette worden geruimd, ik hoop dan ook dat er dadelijk een rechter is die zich daar eerlijk over wil uitspreken, zodat we kunnen zeggen, we wonen toch nog in een democratisch land.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.