Home

Achtergrond

Klink verwacht daling Q-koortsgevallen

Minister Ab Klink van Volksgezondheid verwacht dat de jongste maatregelen ertoe zullen leiden dat het aantal Q-koortsgevallen zal verminderen.

Dat zei hij vandaag in het debat met de Tweede Kamer over de Q-koorts. De afgelopen jaren zorgde de aanpak van de ziekte voor een stabilisatie van het aantal ziektegevallen, aldus Klink. Met de nieuwe maatregelen, die onder meer voorzien in het ruimen van besmette dieren, moet de dalende lijn ingezet worden. "Het is een veronderstelling'', tekende de minister er meteen bij aan. "We denken dat we de causale banden hebben kunnen doorsnijden.''

Kamerleden wilden weten waarom de ministers niet eerder hebben ingegrepen. Maar Klink zei dat de Kamer zelf ook geen moties heeft ingediend "om ons op een andere koers te zetten''. Alle deskundigen, waaronder GGD, RIVM en departementen, waren het erover eens dat de eerdere stappen adequaat waren. Hij doelde op het vaccineren van dieren en een uitrij- en afdekverbod van mest. Ruimen was volgens hem 'domweg' niet adequaat, voegde hij eraan toe. Er waren naar zijn zeggen ook veel andere bedrijven zoals runderbedrijven waar de ziekte voorkwam. "Ook bij katten en honden zou je de ziekte hebben aangetroffen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.