Home

Achtergrond

Klimaattop verdeelt Europa

Binnen de Europese Unie dreigen meningsverschillen over de aanpak van de veronderstelde opwarming van de aarde. Regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten gaan donderdagavond in Brussel proberen de kloof te overbruggen, zodat de landen volgende week eensgezind kunnen aanschuiven bij de slotfase van de klimaattop in Kopenhagen.

De Britse premier Gordon Brown en enkele andere leiders willen dat de EU snel belooft in 2020 30 procent minder broeikasgas CO2 uit te stoten in vergelijking met 1990. Maar de Poolse regering vindt het huidige doel van 20 procent besparing voorlopig ver genoeg gaan.

De regeringsleiders van de EU-landen hadden in 2007 afgesproken dat ze hun CO2-beperking zouden verhogen van 20 naar 30 procent, zodra andere westerse landen ambitieuze acties ondernemen. "Aan die voorwaarde is nog niet voldaan'', vindt de Poolse minister van Europese Zaken, Mikolaj Dowgielewicz.

De Britse regering veegt de bezwaren van tafel. Door de recessie is 30 procent reductie makkelijk te halen. De kosten komen nu overeen met het eerdere doel van 20 procent, stelde de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband. Londen wil zo ook de druk op de Verenigde Staten en andere landen opvoeren om eveneens meer te reduceren.

Ondertussen leek op de klimaattop van de Verenigde Naties in Kopenhagen commotie te ontstaan over een discussietekst van gastheer Denemarken. Milieuorganisaties uitten na het bekend worden van de tekst hun bezorgdheid, onder meer wegens het voorstel om het juridisch bindende Kyoto-protocol over CO2-beperking los te laten.

Het hoofd van het VN-klimaatbureau, Yvo de Boer, probeerde de milieuactivisten gerust te stellen. Het stuk zou meer dan een week geleden de basis van een discussie tussen een aantal landen zijn geweest. "Het is nooit formeel ingebracht'', aldus de Nederlander.

De Chinese delegatie op de conferentie drong er nadrukkelijk bij de Verenigde Staten op aan minder broeikasgassen uit te stoten. "Ik hoop dat president Barack Obama een concrete bijdrage aan Kopenhagen zal leveren'', stelde de Chinese onderhandelaar Xie Zhenhua.

Peking vindt dat de VS de problemen met het klimaat hebben veroorzaakt door meer dan een eeuw lang vieze fabrieken te laten draaien. China wees ook op de verantwoordelijkheid van de andere industrielanden.

Onderhandelaar Xie liet doorschemeren de uitstoot in 2050 te willen halveren als andere landen ook over de brug komen én als er geld voor arme landen beschikbaar komt. Peking beloofde tot nu toe 40 tot 45 procent reductie teweeg te brengen ten opzichte van 2005 door fabrieken schoner te maken.

Onderhandelaars van de Verenigde Staten lieten weten er niets voor te voelen de vervuiling door broeikasgassen uit het verleden "te repareren''. "We erkennen onze historische verantwoordelijkheid, maar we weigeren de rol van schuldige te spelen'', aldus delegatielid Todd Stern.

Voor het slagen van de klimaattop, die tot volgende week vrijdag duurt, is het van belang dat China en de VS het eens worden. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de uitstoot van 40 procent van al het broeikasgas.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.