Home

Achtergrond 9 reacties

Klimaatdebat zonder landbouw

De land- en tuinbouw wordt vrijwel geheel uitgesloten van speciale klimaatbevorderende financiële maatregelen zoals deze worden besproken op de klimaatconferentie in Kopenhagen. Een gemiste kans.

Dat schrijft de wereldvoedselorganisatie FAO in een beleidsdocument. De landbouw kan volgens het document een belangrijke bijdrage leveren aan de beperking van het klimaatprobleem door het vastleggen van CO2 in de grond. Doel van de conferentie in Kopenhagen is de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden boven de temperatuur in het voor-industriële tijdperk.

Niet alleen lijdt de landbouw enorm onder een veranderend klimaat, het is ook verantwoordelijk voor 14 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, erkent de FAO. Omdat steeds meer voeding nodig is, moet de wereld de kans aangrijpen duurzame, klimaatvriendelijke landbouw op te zetten in ontwikkelingslanden.

FAO-beleidsmaker Alexander Müller denkt dat de landbouw twee problemen tegelijk kan helpen oplossen: ”Enerzijds kan de voedselproductie in arme landen waar honger wordt geleden worden opgevoerd en economische ontwikkeling worden bevorderd. Anderzijds kan met deze voedselproductie, mits duurzaam opgezet, CO2 worden vastgelegd.”

Wanneer dit met hulp van rijke landen gebeurt kunnen ontwikkelingslanden 70 procent van de uitstootreductie van de landbouw voor hun rekening nemen. In de periode van 1990 tot 2007 is de landbouw van de EU er in geslaagd de uitstoot van broeikasgassen te doen dalen met 20 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  TFWC

  Uitstoot gedaald met 20%??
  Ik zou niet weten waar! In elk geval niet in Nederland!

 • no-profile-image

  meten is weten

  Landbouw verantwoordelijk voor 14% van de broeikasgassen? Wees eens eerlijk en zeg het goed. De aarde zelf is voor ruim 95% verantwoordelijk voor de broeikasgas uitstoot. Slechts amper 5% komt van menselijk handelen. Van die 5% mag om mij 14% afkomstig zijn van de landbouw.Hiervoor is men bezig een massahysterie te ontketenen. Waarom negeert men dat de gemiddeldetemperatuur op aarde al 12 jaar niet is gestegen? Ook de meetpunten in de oceaan geven zelfs een daling van de watertemperatuur te zien. We horen dat meettoestellen fout geplaatst worden wat een halve graad te hoog scheelt en het blijkt dat er gegevens gemanipuleerd worden zodat het er op lijkt dat het warmer wordt op aarde. Hoe gek kan een mens worden dat hij gaat geloven dat zijn eigen ademhaling en verteringsgassen gaat zien als schadelijk voor het milieu.

 • no-profile-image

  Marco

  Waarom horen we niets over de gehackte e-mails <>
  De aarde koel zelfs af!!!!
  Wie probeert wie voor het lapje te houden.
  Media heeft bek vol over global warming maar niemand bericht over het feit dat het allemaal een hoax is.
  Er valt veel geld te verdienen met Co2-tax en andere zogenaamde milieumaatregelen.
  wat ook opvalt is dat er nu steeds meer over climate change(yes we can) wordt gesproken ipv opwarming.Maar is het klimaat niet continu in beweging?
  En dan de Co2 toestand met toename van C02 zal de vegetatie alleen maar harder groeien.
  Landbouw is juist goed deze is een grote afnemer van C02.

 • no-profile-image

  boerin

  Meet and Greet.
  Uitstapjes op kosten van de baas. Om te praten over van horen zeggen. Probeer zoveel mogelijk 'werk' mee naar huis te nemen op kosten van de andere landen. Werkgelegenheid is het toverwoord. Dat het hele circus meer kwaad dan goed is voor milieu en klimaat, dat zal in alle toon-aarden ontkend worden.
  Een hele dure schadelijke 1% die met veel vergader-reisjes en schijn-heiligheid onder het vloerkleed geveegd/gepompt zal worden !

 • no-profile-image

  gert

  Alle klimaat - en milieuproblemen worden door politici ,hoge ambtenaren en wetenschappers graag op het bordje van de landbouw gelegd,de einduitslag van een onderzoek staat meestal bij voorbaat vast,er moet toch een zondebok zijn ,de gewone burger blijft altijd buiten schot want dat kan stemmen kosten

 • no-profile-image

  Klimaat verandert altijd

  Als de consument mindervoedsel in de afvalbak gooit en er wat meer voor betaald, is het zogenaamde probleem opgelost. Verbeter de wereld en begin bij u zelf!

 • no-profile-image

  dirk

  Hot news:Al Gore schijnt niet naar Kopenhage te komen ivm veranderde agenda!!!?????Het wordt hem zeker te warm onder de voeten agv, de uitgelekte mails over de leugens over climate-gate!!Wat is dat een verschrikkelijk ventje!!

 • no-profile-image

  Han

  Voor mij staat 1 ding vast, de delfstoffen zijn eindig!! Hergebruik hiervan is noodzaak. Dit geldt ook voor bouwhout en ander bouwmateriaal.
  Hierover praten we niet meer sinds "DE club van Rome" 1970. Nu zijn het CO2 uit motoren, koeien etc. Geen CO2 uit mensen, die deze hoge producties nodig maakt / veroorzaakt. Hoe meer mensen, hoe meer grondstoffen en eten nodig en hoe meer afval. De Bevolkings groei wordt nooit gezien als oorzaak van de vervuiling en "verarming van flora en fauna". Volgens de geleerden is hier maar 1 soort mens voor verantwordelijk, "DE BOER". De enige mens soort, die voor zijn inkomen afhankelijk is van de NATUUR.
  Hier komt nog bij de ARROGANTIE van de macht, die denkt dat alleen de mensen de oorzaak zijn van de klimaats verandering en nog erger dat ze met hun gemilimeter het proces tot stoppen kunnen brengen. Uitgaande van een veranderend klimaat is het verstandiger hier de leef en productie gewoonten bij aan te passen, dan alleen maar klagen, kankeren en belasting heffen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat nu het in bepaalde delen van Oost Europa minder hard vriest en meer voorjaarsregen valt, winter granen geteelt kunnen worden zonder gevaar op uitvriezen en samen met de extra neerslag en iets koelere zomer zijn grotere tarwe oogten mogelijk dan ooit gedacht door de bevolking. Dit is de positieve kant van de opwarming. Maar als de geleerden gelijk hebben en de negatieve gevolgen vele malen zwaarder wegen, zou dit wel eens het antwoord kunnen zijn van de natuur op de ongekontroleerde groei van de bevolking. Vroeger ging dit via ziektes en veldslagen, maar die zijn nu onder controle en is doodgaan een doodzonde geworden.

 • no-profile-image

  Kees th

  Gelijk hebben jullie mensen, het komt de bestuurders zéker niet goed uit zo vlak voor Kopenhagen, alwaar onze bestuurders als graaiende kakelende kippen zitten te oreren met de bedoeling de voedselproducenten te stigmatiseren.
  CO2 is de onmisbare biefstuk voor de plant. Na de climaattop in Kopenhagen gaan ze in de nieuwe Sinterklaas en Kerstman geloven, de naam wordt CO2klaas ( spreek uit cotoeklaas) of beter in het engels COtwonicolas. En dat zal ieder jaar weer gevierd moeten worden met de groene communisten voorop. interessante informatie <> climategate

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.