Home

Achtergrond

Klimaatconferentie erkent akkoord

De klimaattop in Kopenhagen is afgesloten zonder een wereldwijd aanvaard plan om de klimaatschommelingen en de gevreesde gevolgen daarvan gezamenlijk aan te pakken.

De plenaire vergadering van de klimaatconferentie heeft zaterdagmorgen na lange discussies wel officieel "kennis genomen van het Akkoord van Kopenhagen''. Dat is slechts een intentieverklaring over het te voeren beleid. De tekst werd vrijdag vooral dankzij de Amerikaanse president Barack Obama als compromis naar voren geschoven.
Met de erkenning van het bestaan van het document zetten de deelnemers aan de vergadering na een nacht zonder slaap een punt achter de inmiddels dertien dagen durende klimaatconferentie.

Het akkoord is uiteindelijk een goed voornemen voor het komende jaar in de hoop dan tot bindende en gedetailleerde afspraken te kunnen komend. Maar een aantal vooral arme landen weigerde zich hier achter te scharen en rekte met petities en klachten de vergadering de hele nacht op. Cuba, Bolivia, Sudan, Tuvalu en Venezuela bijvoorbeeld blokkeerden een stemming over het in hun ogen 'illegale achterkamertjesakkoord' van 25 vooraanstaande en/of rijke landen, inclusief Brazilíë, China, India, de VS, Zuid-Afrika en de Europese Unie.

De Verenigde Naties, waar de klimaatconferentie onder valt, hebben met de 'kennisname' van de vergadering van 193 deelnemende landen nu een document waarmee het omstreden akkoord formeel zijn intrede doet. Het staat landen vrij de overeenkomst te aanvaarden en uit te voeren. Er is niet zoals gebruikelijk over elk punt van de overeenkomst gestemd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.