Home

Achtergrond

Kleinere voorraad rode en witte kool in Duitsland

Het komende afzetseizoen voor witte en rode kool in Nederland ziet er iets gunstiger uit dan het afgelopen seizoen.

Het Duitse marktbureau AMI meldt dat de voorraden kleiner zijn dan vorig jaar. Daarentegen is er meer Chinese kool en boerenkool op voorraad bij de Duitsers.

In Nederland en Engeland zijn door droogte de voorraden lager. "Bovendien zou het kunnen dat het areaal na het slechte seizoenkrimpt", zegt Gerard Zevenhuizen van handelsbedrijf Tuindersbelang. Er is geen sprake van overproductie. Kijk maar naar de prijzen in Polen; die zijn goed.

De handel zegt nog weinig te merken van de krappere aanbod. De oogst zit net een maand in de cellen, dus is elk land nog zelfvoorzienend.

Momenteel ligt de prijs van witte kool op 13 cent per kilo. De vraag naar rode kool is beter en resulteert in een kiloprijs van 20 cent. De handel is sinds de oogst wel aangetrokken. Anderhalve maand geleden noteerden de kolen nog rond de 9 cent per kilo.

Hoewel de prijs is opgelopen, houdt het niet over. Zevenhuizen: "Het gaat om kleine volumes, dus dat betekent weinig omzet in tonnen. De prijs is ook nu nog zeer matig." Hij verwacht vanaf februari, maart aantrekkende vraag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.