Home

Achtergrond

Kinderen consumeren niet te veel zoetstoffen

Kinderen van 2 tot 7 jaar oud krijgen niet te veel zoetstoffen binnen.

Dat blijkt uit het onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De VWA pleit wel voor nader onderzoek naar deze stoffen, omdat ze steeds vaker aan het eten worden toegevoegd. "Bij kinderen is vaak sprake van een gelijktijdige blootstelling aan meerdere soorten zoetstoffen. Het is niet wetenschappelijk vastgesteld of mengsels van deze stoffen een nadelig gezondheidseffect kunnen hebben'', aldus de autoriteit vandaag.

Zoetstoffen zitten overal in. Kinderen krijgen ze binnen door yoghurtdranken, siropen, tandpasta en supplementen als vitaminepreparaten. Meer dan de helft van de 2- tot 7-jarigen consumeren kunstmatig gezoete levensmiddelen.

De zogenoemde aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) wordt niet overschreden. Die grens is de hoeveelheid die per dag kan worden ingenomen zonder gezondheidsrisico's te veroorzaken.

Volgens het Voedingscentrum bereiken jonge kinderen bij bepaalde zoetstoffen als sorbitol relatief snel de grens (ADI). Daarom adviseert het centrum het aantal glazen light frisdrank, siroop en yoghurtdrank te beperken. Sorbitol komt vooral voor in suikervrij snoepgoed.
Gisteren maakte de VWA bekend dat peuters en kleuters te veel zout binnenkrijgen. Ook volwassenen nemen een te grote hoeveelheid zout tot zich.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.