Home

Achtergrond 4 reacties

"Kilo's verdwijnen bij slachters België"

Vlaamse boeren krijgen systematisch te weinig voor hun dieren die ze laten slachten.

Dat komt omdat er in de slachthuizen kilo’s vlees verdwijnen. Die beschuldiging uit de Boerenbond in de Gazet van Antwerpen. "We zullen een dossier voorleggen aan de Vlaamse en aan de federale overheid, want beide zijn bevoegd", belooft voorzitter Piet Vanthemsche. Een eerste probleem situeert zich volgens Boerenbond bij het opschonen van de karkassen. "Als de kop van het dier moet worden afgesneden, kan je dat doen aan de schouders of net achter de oren. Voorts wordt het dier ook ontvet. En ook hier kan er discussie zijn over wat er wordt weggesneden", zegt Guy Vandepoel van de Boerenbond. "De laatste tijd stellen we vast dat er een wedloop is om zoveel mogelijk af te snijden, maar voor de boer maakt dat een belangrijk verschil".

Daarnaast is er een probleem met de vaststelling van het gewicht. Dat gebeurt nu net na het slachten, terwijl het dier nog warm is. Nadien verdampt er nog een en ander en sijpelt er nog vocht weg. Daarom zegt Europa dat er 2 procent moet worden afgetrokken van het warme gewicht. België hanteert 3 procent.

Vandepoel: "Een oude discussie. De overheid baseert zich hiervoor op een btw-regeling uit de jaren 80, maar 1 procent verschil op een dier van 600 kilo geslacht betekent toch 6 kilo. En dat tegen 3 euro per kilo voor de boer geeft toch 18 euro minder voor dat dier".
Volgens Boerenbond is het verdwijnen van vlees geen op zich zelf staand geval, maar een algemeen probleem. Het wordt zelfs steeds erger, vindt de Vlaamse organisatie.

Op het slachten wordt toegezien door de IVB, de Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch Vlees. Die maakt rapporten op ten behoeve van de overheid, maar die geeft volgens Vandepoel geen gevolgen aan de problemen. Boerenbond pleit ervoor om runderen eerst te wegen en dan pas te versnijden. "Op die manier zouden de boeren tenminste betaald worden voor het volledige gewicht. Nadien kan de slachter er afsnijden wat hij wil."

Administrator

 • no-profile-image

  Duck

  En kratten niet te vergeten... niet waar Verbinnen-Lintor?...

 • no-profile-image

  Boer

  Niet enkel voor runderen , ook voor varkens en kippen is het opletten !!!!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Er verdwijnt wel méér in de Belgique. In 1914-18 verzopen hele regimenten en bataljons in de Hel van Passchendaele en Yeper! Toen noemden de geallieerden Vlaanderen "het moeras van Europa". En aan de rand daarvan ligt Brussel!

 • Of registreer je om te kunnen reageren.