Home

Achtergrond

Kilometerheffing werkt als het geen geld kost

Automobilisten zullen weinig bezwaar maken tegen een registratiekastje voor de kilometerheffing in hun auto, als hun duidelijk is gemaakt dat het systeem hun geen geld gaat kosten.

Het zijn vooral de mensen die verwachten dat ze er financieel op achteruit gaan die schermen met argumenten als 'onacceptabele inbreuk op de privacy.'

Dat blijkt volgens de Groningse adjunct-hoogleraar omgevingspsychologie Linda Steg uit twee onderzoeken naar de mate waarin bestuurders maatregelen accepteren die bedoeld zijn om de files te verminderen en het milieu te sparen. Steg stelt dat het privacy-argument is uitgegroeid tot één van de belangrijkste bezwaren tegen de voorgenomen kilometerheffing.

Autorijders weten nu nog te weinig van de voordelen die het systeem met zich meebrengt. Als hun dat goed duidelijk is gemaakt, is de acceptatie van een kastje in de auto aanzienlijk groter. De angst voor hogere kosten is vooral de voedingsbodem voor onvrede, zocht psycholoog Jan Willem Bolderdijk uit, die volgend jaar bij Steg promoveert.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.