Home

Achtergrond

Kerstdiner uit de supermarkt populair

Konijnenbout, een gevulde kip, iets met vis of toch maar een vegetarisch hoofdgerecht? Vier gangen of misschien maar drie? IJs of pudding toe? Er moeten nogal wat keuzes worden gemaakt voor het kerstdiner.

Miljoenen mensen gebruiken tijdschriften en folders van supermarkten als inspiratiebron voor het eten tijdens de feestdagen. Hierin staan niet alleen recepten, maar ook een overzicht van alle speciale producten die rond kerst in de schappen liggen.

Ramon Beuk is onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met Lidl. De kerstfolder met een aantal recepten van Beuk is de aftrap voor deze samenwerking. De kok, bekend van televisie, adviseert Lidl ook over nieuwe producten in het assortiment. "Eten dat kwalitatief goed is, hoeft niet duur te zijn.''

Allerhande

Dennis Potgraven is manager van de Allerhande, het tijdschrift van Albert Heijn. "Wij beginnen vrijwel direct na de feestdagen met de voorbereidingen voor de Allerhande die begin december van het volgende jaar uitkomt.'' Volgens Potgraven is kerst hét genietmoment van het jaar. "Mensen willen met elkaar genieten van eten en drinken. Het thema van de Allerhande van dit jaar is 'nieuwe nostalgie'. Klassiekers zijn in een nieuw jasje gestoken.''

In december liggen er veel extra producten in de schappen. Speciale desserts, aardappelgratins en kant-en-klare amuses in een mooi glaasje bijvoorbeeld. "Gemak dient de mens'', meent Potgraven.

Volgens Beuk zijn de verwachtingen voor het kerstdiner vaak hoog. "Niet iedereen is in staat een fantastisch diner op tafel te zetten. Deze producten bieden mensen een helpende hand.''

Recessie

Jumbo heeft ook veel luxe producten in het decemberassortiment en speelt daarmee in op de recessie. "Speciaal voor mensen die normaal misschien buiten de deur zouden gaan eten'', zegt Suzanne Kroon, hoofd productmanagement bij Jumbo. Haar supermarkt heeft daarnaast veel 'deelproducten' in de winkel. "Bijvoorbeeld een grote gebraden kip. Die kun je met zes mensen, maar ook met z'n achten eten.''

Beuk meent dat iedereen zonder al te veel stress een goed kerstdiner kan neerzetten. "Zorg voor een goede voorbereiding'', adviseert Beuk. Volgens hem zijn mensen geneigd alles op de avond van het diner te doen. "Dat doen koks ook niet. Die bereiden op de dag alles voor en leggen vlak voor het diner de laatste hand aan het eten.''

Potgraven vindt het bijzonder dat veel mensen 'zijn' Allerhande als basis nemen voor het kerstdiner. "Ook mijn gasten krijgen tijdens de feestdagen iets voorgeschoteld uit de Allerhande.'' Beuk hoopt dat mensen het 'wow-effect' kunnen bereiken tijdens de kerst. "Daar doe ik het voor.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.