Home

Achtergrond 2 reacties

Kans op alternatieven peilstijging IJsselmeer

Hoe moet het verder met het IJsselmeer, een van de belangrijkste leveranciers van zoet water?

Het kabinet hakt de knoop in 2015 definitief door of het waterpeil voor dat doel omhoog moet, maar kijkt nadrukkelijk ook naar alternatieven.

Dit stelt staatssecretaris Tineke Huizinga (Waterstaat) dinsdag. Zij geeft aan dat niet alleen naar het IJsselmeer, maar ook naar mogelijke alternatieven wordt gekeken om ondanks de voorspelde klimaatveranderingen voldoende zoetwater voorhanden te houden. In het door de stijgende zeespiegel en het toenemende rivierwater bedreigde laaggelegen Nederland moet het IJsselmeer dienst blijven doen als zoetwaterberging. Daarvoor moet het peil in het IJsselmeer de komende jaren geleidelijk maar flink, tot maximaal 1,5 meter, worden verhoogd, zo adviseerde de Deltacommissie onder leiding van oud-minister Cees Veerman.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    willem bever

    !,5 meter maar liefst. Dat betekent dat het waterpeil van de IJssel ook gemiddeld 1,5 meter gaat stijgen. Bij hoog water van de rivieren gaan de kades in Arnhem dan permanent onder water staan. Is de kennis van waterstromen bij Rijkswaterstaat wel op het gewenste peil?

  • no-profile-image

    Leen

    Zoet water valt met bakken uit de lucht, daarvoor hoeft het IJsselmeerpeil niet omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.