Home

Achtergrond 7 reacties

Kamer speelt op zeker bij Q-koorts

De Tweede Kamer wil geen ruimte laten voor onzekerheden in de aanpak van de Q-koorts.

Bij de laatste stemmingen voor het kerstreces sprak een meerderheid zich gisteravond uit voor een algeheel aanvoerverbod voor geiten- en schapenhouderijen.

De zogeheten standstill betekent ook dat geen gevaccineerde dieren naar de bedrijven mogen worden aangevoerd zolang de geiten nog niet in het gehele land zijn ingeënt tegen de Q-koorts. Minister Gerda Verburg (LNV) ontraadde deze maatregel, omdat hierdoor volgens haar "de bedrijven op slot worden gezet''. Van haar mochten gevaccineerde dieren wel naar de bedrijven worden gebracht.

De Kamer vindt ook dat er formeel landelijk een tijdelijke stop moet komen op de komst van nieuwe geitenhouderijen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Lieden die zijn gal spugen als Mark zijn er steeds meer,want iedereeen lult elkaar maar na.Dat mag en je kunt ze ook niet kwalijk nemen dat ze er weinig van snappen.Maar Mark ,klagen en negatieve kritiek hebben is erg makkelijk maar hoe zou jij dan de voedselvoorziening voor ogen hebben wereldwijd met in het achterhoofd dat er steeds meer mensen bijkomen?Want mensen zoals jij die alleen negatieve kritiek spuien zijn nou niet de mensen die op de manier als zij het voor ogen hebben dan ook meteen als de"nieuwe agrariërs "aan de slag gaan!!!Vergeet niet als je het steeds groeiend aantal mensen op de wereld accepteerd ze ook recht op voeding hebben!Ik ben benieuwd op je reactie!

 • no-profile-image

  dirk

  Zeg Herkauwer we houden het hier wel netjes!Geef een reden waarom ik geruimd moet worden!Stond er in mijn laatste posting iets in wat je niet aanstaat?

 • no-profile-image

  Mark

  Opnieuw gaat bij het CDA (Gerda Verburg en Ab Klink), het bedrijfsbelang voor volksgezondheid. Dat ze zich nog durven te laten zien in ons land. Wat hebben deze twee mensen gruwelijk gefaald en wat hebben zij bloed aan hun handen. Deze gruwelijke slachting was immers niet nodig geweest wanneer ze eerder hun eurotekens uit hun ogen hadden verwijderd. De hele bio-industrie en schaalvergroting moet op de schop. Waar blijft de ethische discussie. Dat christelijke mannen beweren dat God de mens boven het dier heeft geplaatst is hun persoonlijke opvatting. Voor zeer velen is dit volkomen priet praat. Er behoort een discussie te komen over de ethiek rond het grootscheeps doden van dieren en notabene gezonde drachtige dieren. Dieper kan de mens niet zinken. Dieper kunnen Gerda en Ab niet zinken. Walgend. Natuurlijk moet er een vervoersverbod komen. Waarom nog meer dieren in gevaar brengen? Dat Gerda er nog een argument tegenin durft te brengen. Ik schaam mij dat we zulke onbekwame lieden in de top hebben. Natuurlijk mogen er geen nieuwe geiten-en schapen houderijen komen. Kijkt Gerda dan al verlangend uit naar de volgende slachting en heeft ze al contracten klaar met de supermarkten voor kerstaanbiedingen met goedkoop schapen- en geiten vlees? De rillingen lopen mij over de rug om zoveel luguber gedrag. Kerst vieren zit er dit jaar voor mij niet in. Met jankend en bloedend hart is geen feest te vieren. We hebben er geen enkele reden toe. De boodschap van de Kerst is immers geheel met bloed van onschuldige dieren weggevaagd.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Mark zo als u reageren er velen . Maar helaas weten ze niet altijd hoe de praktijk werkelijk is . Vormen zig na berichtgevingen een oordeel en blijven daar bij . Deze mensen kennen maar een waarheid en dat is die van hun zelf .Ziekten zijn van alle tijden . Ook toen bedrijven heel klein waren kwamen er voor de mens gevaarlijke dier ziekten voor . Denk aan TBC, Miltvuur Ringworm enz. En niet voor de mens gevaarlijke ziekten .Bij MKZ en varkenspest mocht of wilde men niet enten i v b met export van vlees . En de super markten wilde het vlees van deze dieren na het enten niet verkopen . Dus zat er niets anders op dan niet enten en nodeloos velen gezonde dieren te ruimen . Dit terwijl het enten geen sporen of schadelijke stoffen in dier of vlees achter laat . En toen moest mem de ziekte indamen op de manier die Brussel voorschrijft . U en anderen geven af op CDA en Verburg en Klink , maar deze bepalen alleen ook niet alles . Het is een spel tussen gezondheid ,voedsel , economie , persoonlijke belangen en overtuigingen .Voedsel en gezonheid is een heilig goed . Na de oorlog is besloten dat er geen honger meer mag voorkomen in Nederland . De landbouw heeft zig goed ontwikkeld en eten tegen betaalbare prijzen is er voldoende . Maar kosten stijgen en we zullen moeten blijven groeien om prijs van eten betaalbaar te houden .En met een wereld bevolking die sneller groeit dan de voedsel produktie , honger in de wereld niet meer laten worden . Want anders kopen de rijken mensen alle voedsel weg en wordt het onbetaal baar voor gewone mensen .Dus soms moeten er drastische maatregelen genomen worden om voedsel produktie en gezondhied veilig te stellen .Maar door dat er steets meer mensen zig met deze besluiten gaan bemoeien , worden deze steets moeilijker . En dus soms niet of te laat genomen wat de gevolgen alleen maar erger maakt .En de betrokken dierenhouders zitten met de brokken .Volgens mij zijn er bijna geen echte tegen standers van bio industrie . Want alle produkten worden met gemak verkocht . En de produkten van Scharrel en bio boeren kan men niet onbeperkt produceren , want daar is niet voldoende markt voor . U kunt wel roepen het roer moet om . Maar men zal eerst berijd moeten zijn om deze duurdere produkte te kopen .Als dit niet zo is vedwijnt de veehouderij uit Nederland . En importeren we deze produkten uit andere landen . Dus we verschuiven ons probleem en hebben dan nergens meer vat op .En Nederland levert dan weer stuk welvaart in .

 • no-profile-image

  herkauwer

  John, je kunt beter een pilsje gaan pakken bij Ankie, want hier is het afzien geblazen. Wat een zootje wolloze geitenpunnikers zeg. Dirk en Karin mogen maar zo met de eerste ruiming mee, die dan dus ook niet meer preventief genoemd hoeft te worden. En die verrrekte keutelboer heb ik nu afgelopen twee maanden al tientallen keren in de kleine hersenen proberen te peuteren dat LNV en CDA de uitzaaiers respectievelijk aanjagers zijn van de huidige geitencrisis. Er zijn inmiddels denk ik al tien forums waarin dit is na te lezen. Hier word ik niet goed van, maar Q-koorts heb ik niet. En Mexicaanse Griep evenmin!

 • no-profile-image

  Karin

  Het zou de Kamer sieren om ook eens op zeker te spelen bij bedreigingen van de volksgezondheid die jaarlijks méér dodelijke slachtoffers eisen (direct dan wel indirect) dan nu de Q-koorts met 6 doden: drugs, alcohol, vuurwerk en het verkeer. Wanneer worden die nu eens net zo drastisch aangepakt?

 • no-profile-image

  john

  wat een gezellige site hier,ik kwam ergens een site tegen waar je nog gezelliger kunt babbelen. Dus jullie steunen de geitenbreiers met een donatie. Welk rekeningnr. is daarvoor al geopend?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.