Home

Achtergrond 7 reacties

Kamer: ruiming geiten dramatisch maar nodig

De Tweede Kamer steunt het kabinetsbesluit om alle drachtige geiten en alle bokken van met Q-koorts besmette bedrijven te ruimen.

De grote fracties betreuren de maatregel, maar noemen het absoluut noodzakelijk, zo blijkt uit een rondgang.

Op verzoek van de SP debatteert de Kamer morgen over de Q-koorts. De partij pleit voor een tijdelijke parlementaire commissie, die onderzoek doet naar de plaats van de intensieve veehouderij 'in het dichtstbevolkte land ter wereld', aldus Kamerlid Henk van Gerven.

CDA'er Henk Jan Ormel noemt de voorgenomen ruimingen heel treurig, maar nodig. VVD, PvdA en SP denken daar hetzelfde over. Ook de kosten van de maatregelen komen in het debat aan de orde. Harm Evert Waalkens (PvdA) vindt dat de sector deze moet dragen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Mensen, het gaat helemaal niet om het bestrijden van een ziektekiem, want die is opzettelijk uitgezet ter sanering van een onwelgevallig geachte wildgroei in de sector. Nét als in 2003 met het pluimvee! En Joost mag weten met welke virale - en bacteriële ellende van afgelopen 20 jaar nog meer. Daarom nogmaals: er moet een parlementair onderzoek komen, LNV moet helemaal doorgelicht en gescreend worden en daarna: opgeheven!

 • no-profile-image

  erwin

  Lijkt mij een beetje bezopen dat je een sector het ruimen van bokken en drachtige geiten oplegt en ze vervolgens ook de rekening presenteert.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Als ik goed ben ingelicht dan heeft Waalkens zelf een melkveehouderij en verdient sinds 1988 de tekorten van zijn bedrijfsomzet royaal bij als kamerlid. In 2006 werd hij ook nog eens tot Dierenbeschermer van het jaar uitgeroepen. Maar enige compassie met collegae-veehouders heeft deze omhoogevallen boer duidelijk niet. Wat een hufterigheid!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Harm Evert Waalkens is echt a-sociaal zeg!!!! Wat een slecht mens

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik bestudeerde alle epidemische veeziekten die in ons land in de afgelopen twaalf jaar zijn uitgebroken en ben tot een verontrustende overtuiging gekomen. Aan alle grote uitbraken kleeft hetzelfde luchtje: moedwil! Alle uitbraken hadden als doel om regionale bressen te slaan in de getroffen sectoren omdat die naar het oordeel van 'hogere machten' andere belangen in de weg staan of stonden. Omdat dit alles plaatsvond (en vindt) onder verantwoordelijkheid van LNV hoeft er door een parlementaire onderzoekscie niet een erg uitgebreid onderzoekstraject bewandeld te worden om hoed en rand op hun plek te krijgen. Dat wil niet zeggen dat het niet enige tijd zal vergen, maar in principe speelt 'the inner circle' voor zover ik kan overzien zich vooral af binnen de LNV-top en die van onder LNV ressorterende diensten. Dat zijn ambtenaren die gehouden zijn aan de ambtseed. Een leuk jachtterrein voor slimme rechercheurs en snedige juristen! Mark my words: het is nét domino. Als er één strategisch ambtenaartje omkukelt, dan gaat het hele zwikkie op de platte bek. De onderste steen moet zo snel mogelijk bovenkomen. In het belang van mens, dier en samenleving.

 • no-profile-image

  Kleur

  H. E. Waalkens haalt echt het bloed onder mijn nagels vandaan...

 • no-profile-image

  gert

  Bos had ook de banksector zelf voor de kosten van de tekorten moeten op laten draaien en dan gaat het om nog veel grotere bedragen,en dan gaan ze bij de banken ook nog bonussen uitdelen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.