Home

Achtergrond

Kamer praat wederom over Q-koorts

De Tweede Kamer reageert vandaag op de drastische maatregelen waarmee het kabinet de uitbraak van Q-koorts wil indammen.

De ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) kondigden gisteren aan dat op de besmette bedrijven alle drachtige geiten worden gedood om te voorkomen dat de Q-koortsbacterie vrijkomt bij miskramen.

Ook de bokken waarmee deze bedrijven fokken moeten worden geruimd; zij kunnen de bacterie overbrengen via hun sperma. Daarom worden vanaf maandag ongeveer 35.000 dieren gedood.

Het CDA liet woensdag in een eerste reactie weten ,,met pijn in het hart'' deze maatregelen te zullen steunen. Ook de PvdA volgt die lijn. Voor de partij is het belang van de volksgezondheid de enige legitimatie ,,anders gaan we geen gezonde dieren ruimen''. De SP wil dat een parlementaire commissie kijkt of de intensieve veehouderij nog toekomst heeft. Moet je na de gekkekoeienziekte, mond-en-klauwzeer, varkenspest en nu dus Q-koorts zo verdergaan? vraagt SP'er Henk van Gerven zich af. Eerder richtten parlementaire commissies zich op het klimaat en het ouderenbeleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.