Home

Achtergrond 1 reactie

Kamer praat over aanpak Q-koorts

Daags nadat ze de maatregelen had aangekondigd om de Q-koortsepidemie te bestrijden, praat minister Gerda Verburg (LNV) daar donderdag over met de Tweede Kamer.

In een eerste reactie toonde de Kamer zich woensdag begripvol voor de koers die Verburg en haar collega Ab Klink (Volksgezondheid) hebben gekozen. Zij willen alle besmette dieren op met Q-koorts besmette bedrijven laten ruimen. Maar ook woensdag rees de vraag al of het allemaal niet eerder had gekund en gemoeten. Ernst Cramer, Kamerlid voor de ChristenUnie, is te spreken over aanvullende maatregelen als een dekverbod en ook strikte reinigingseisen aangezien de bacterie lang kan overleven in de stal en in mest. "'Maar het dekverbod zou best eens voor een langere periode kunnen gelden. Dat raakt de bedrijven dus in hun continuïteit, want de productie van melk valt stil.''

Cramer vindt ook dat het tijd wordt om stil te staan bij de vraag waarom de Q-koorts zo sterk om zich heen grijpt in Nederland. "'Ik hoor de minister zeggen dat het nergens anders zo erg is. Maar ik zie wel dat er nu ruim veertig keer meer geiten zijn dan in 1995. Dat zijn er dus bijna 400.000. Grote veedruk kan tot dit soort situaties leiden. Misschien moeten we nadenken over deze nieuwe vorm van intensieve veehouderij.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    m.Indenkleef

    Als niet besmet bedrijf in de cirkel van 5 kilometer zone van een besmet bedrijf wordt je langzaam vermoord door het dek verbod
    Voor deze bedrijven dient er wel nogeen waarborg moeten komen om te kunnen over leven

Of registreer je om te kunnen reageren.