Home

Achtergrond 24 reacties

Kamer maant Thieme om 'grote woorden'

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft vandaag in het debat over de Q-koorts de overige partijen over zich heen gekregen.

Tweede Kamerlid Marianne Thieme beschuldigt het kabinet van dood door schuld, omdat gegevens van besmette bedrijven niet snel naar buiten zijn gebracht.

Grote woorden, vinden de overige partijen, die Thieme herhaaldelijk om onderbouwing vroegen. Thieme nam geen afstand van haar woordkeus. Ze vindt dat de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) veel eerder informatie over veertig besmette bedrijven naar buiten hadden moeten brengen. Het is laakbaar dat dit niet is gebeurd, aldus Thieme.

Volgens de ChristenUnie is de PvdD medeschuldig aan het gevoerde beleid, aangezien nooit stappen zijn genomen om de kabinetskoers bij te stellen. SGP'er Bas van der Vlies meent dat Thieme wel met een motie van wantrouwen moet komen om haar woorden kracht bij te zetten. Thieme zei dat te overwegen. Ook stelde ze: "Als ik Q-koorts krijg, bewandel ik zeker ook een andere weg dan alleen de politieke. Er zijn ook al letselschade-advocaten actief voor Q-koortspatiënten.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dier

  Ja, zielig he?

 • no-profile-image

  tukker 72

  Mark,
  Oo jij bent blijkbaar van het linkse kamp wat behoorlijk de weg kwijt is.
  Als ik Mariane en dus ook Mark moet geloven dan is alles de schuld van de intensieve veehouderij.
  Beste Mark, ook jij bent waarschijnlijk iemand die verrekt om je eten goed te willen betalen.
  Alles moet goedkoper zodat we meer geld over hebben om bijvoorbeeld 16 keer per jaar op vakantie te gaan.
  De boer wordt dan ook de duimschroeven aangedraaid.
  De prijzen dalen elk jaar en dus moet de boer schaal vergroten om de kop boven het water te houden.
  Indirect ben je hier dus zelf schuldig aan Mark.
  Let wel, als de boer een prima boterham kan verdienen met minder vee en met minder werk dan zal die boer een gat in de lucht springen.
  Maar het wordt onze boeren onmogelijk gemaakt.
  Een weg terug lijkt makkelijker dan dat het is Mark!!!
  Bedrijven zijn zwaar gefinancierd en moeten wel verder om de kop boven het water te houden, dus inkrimpen is een zeer slechte optie.
  Helaas is door de kredietcrisis de voedselschaarste wereldwijd geen item meer voor onze linkse samenleving, waar jij zeker toe behoort.
  Echter dit probleem zal spoedig weer een hot item worden.
  Ik hoop dat jij een van hen zult zijn die de voedselschaarste aan den lijve zal ondervinden.
  Je zult willen kruipen naar welke boer dan ook voor een beetje voedsel.
  Ik hoop echter dat je de deksel op je neus zal krijgen en dat je terug kunt kruipen.
  Ik zeg niet dat we het in Nederland allemaal goed doen, maar alles is wel in de hand gewerkt door onze eigen gemiddelde nederlandse consument, waar toe jij ook behoort.
  Het is makkelijk om overal tegen aan te schoppen, maar draag eerst maar eens een oplossing aan voordat je denkt recht van spreken te hebben.
  Tot slot wil ik nog zeggen dat de dieren bij de gemiddelde boer het uitstekend hebben.
  Een dier wat goed produceert moet zich wel goed voelen en daar is de boer verantwoordelijk voor.
  Maar Mark kan waarschijnlijk een marathon lopen in een top tijd als hij zich slecht voelt.
  Succes jongen en wordt maar gauw wakker.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Of het een wereldorde is danwel de macht van ons eigen agri-industriële complex is zal nog moeten blijken Dirk, maar feit is wél dat de epidemische uitbraken sinds 1997 aantoonbaar volgens een vooropgezet plan verlopen. Zij treffen namelijk in hoofdlijnen gebieden waarvoor reconstructies of herinrichtingen in voorbereiding zijn of wenselijk worden geacht. Ik beschreef dat in "De Pestvogels van Veerman" van dag tot dag aan de hand van het verloop van de Pluimveegriep 2003. En het bleek allemaal voorspelbaar te verlopen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Zojuist zag ik in het jongste journaal dat de Kamer vanmiddag aan Verburg en Klink openheid heeft gevraagd over de met Q-koorts besmette bedrijven! Dat klinkt dus wel heel anders dan in bovenstaand bericht wordt voorgesteld! Henk Jan Ormel (CDA) probeerde zich er wel weer uit te lullen maar dat lukte hem niet al te best. Ach ja: varkenspest, mkz, vogelgriep, blauwtong, Q-koorts: op de keeper beschouwd zijn alle veeziekten tegenwoordig CDA-gecertificeerd! Wie stemt er eigenlijk nog op zo'n ziekmakende partij?

 • no-profile-image

  piet

  Ach ja: een vies luchtje hangt er natuurlijk altijd al aan en rondom zulke bruinwerkers!

 • no-profile-image

  dier

  Allemachtig, Tukker, wat heeft u een problemen met onze boerenstand. Ziet u een mogelijkheid om gelijkgestemde boeren te organiseren en dan een front maken en proberen minder vee te houden? De schaalvergroting werkt alleen maar grotere armoede in de hand, want de boer kan geen reserve meer opbouwen, omdat hij naar de bank luistert, en elk beetje reserve extra investeert, dus een neerwaartse spiraal en die doorbreken is heel moeilijk voor betrokkenen. Ik ben met u eens, dat er te weinig betaald wordt voor eten in Nederland, maar dat komt volgens mij toch echt door de tussenhandel. Maar een boer kan zijn eigen beslissing nemen over de bedrijfsvoering lijkt me.

 • no-profile-image

  tukker 72

  @dier,
  We draaien het om.
  Wat als de gemiddelde boer niet had uitgebreid de laatste 20 jaar.
  En dan trekken we het natuurlijk wel wereldwijd.
  Natuurlijk kan een boer zijn eigen beslissing nemen over zijn bedrijfsvoering.
  Maar een boer die de laatste 20 jaar niets heeft gedaan, is geen boer meer of is bezig met zijn laatste reserves op te maken.
  Daarnaast was er dan een enorme voedselschaarste geweest, maar goed ook jij hebt blijkbaar moeite met de langere termijn visie.
  Daarnaast zal economie wel niet je sterke kant zijn geweest op school.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wat zijn er toch een oliedomme varkensachtereinden in dit land! Neem nou die Tukker. Meteen maar weer schrékken over de mensen waarvan hij zélf moet vreten. De burgers zouden 'het verrekken' om het eten "goed te willen betalen!" Ik word kots en kotsmisselijk van dergelijke ongenuanceerde goorlapperij ten koste van naam en faam van de consument. Want de enige reden dat er tegenwoordig in iedere fractie voedsel uit de bio-industrie ziekmakende virale- of bacteriële kiemen, schimmelinfecties of prionen schuil gaan is te wijten aan de klakkeloosheid waarmee boeren omgaan met dieren. En de keiharde bewijzen dat talloze consumenten heel graag bereid zijn om méér te betalen voor bétere producten zijn op de schappen en in de vitrines van iedere fatsoenlijke supermarkt te vinden. Maar ja: boeren komen daar natuurlijk nooit en dus schreeuwen zij onzin en kramen zij kolder uit. En dat zij daarmee hun eigen klanten onrecht berokkenen interesseert hen geen zier. Laten wij dus met ons allen zorgen dat ze het in hun eigen knip gaan voelen. Liefst morgen al!

 • no-profile-image

  Geite

  Er zijn nu eenmaal teveel dieren in ons land op een hoop gepropt. Vooral in de Peel. Er is alleen oog voor materieel gewin. Als het dan mis gaat, is het dier de klos. Leve dit CDA met hun waarden en normen. Oprotten met die partij.

 • no-profile-image

  dirk

  Spotvogel heeft gelijk,ook ik denk aan bewust verspreidde ziektekiemen!!Alle sectoren komen ombeurten voorbij,nu weer de geiten,de nertsen zullen de volgende wel zijn.Er zit een monsanto of nieuwe wereldorde achter?

 • no-profile-image

  Frits

  @Tukker72, Goedzo jong, laten we het proportioneren. Als we nu in redelijkheid zouden exporteren ipv exporteren en oh ja we moeten ook wat in nederland houden dan zou je een punt hebben. Maar wat hebben wij aan een goedkoop stuk vlees dat geëxporteerd wordt naar Duitsland, Italie etc. M.a.w. alleen voor die mensen is het goedkoop. De productieproblematiek blijft hier achter wat de gehele samenleving in mee mag betalen.

 • no-profile-image

  tukker 72

  @herkauwer,
  Dat consumenten bereid zijn om meer te betalen vindt je in elke supermarkt???
  Daar kan ik nog in mee gaan.
  Maar weet jij ook hoeveel procent van de consumenten hiertoe bereid zijn???
  Precies 5%.
  Met andere woorden 95% niet.
  Dus ff dimmen zou ik zeggen.
  En wat onze vriend dier betreft.
  Ik zou zeggen, bel de gemiddelde econoom op om antwoord te krijgen op jou vraag.
  De boer houdt NIET wat over om te eten.
  En dat is waarheid als een koe.

 • no-profile-image

  Han

  De boeren schuiven zoals ieder doet in dit land de verantwoording richting overheid. De boeren hebben gekozen om Geiten te melken, nu zullen ze de verantwoording moeten dragen, omdat ze meer dan 3 jaar laks hebben gereageerd op het gevaar van de infecte. Wachten of de minister ook zou ingrijpen, met verplicht vaccinantie en dus voor de kosten zou opdraaien. Deze actie kan voor de hele dierhouderij in Nederland zeer negatief uitpakken, de politiek zal zich met verkiezingen in het verschiet de anti partijen niet te zwaar aanpakken. De economie maakt de anti groeperingen niet uit.
  En de eerste letselschade advocaten slijpen de messen om de geiten branche te laten betalen voor de opgelopen schade bij de patienten. Bedenk wat dat kan betekenen voor de sector, EINDE verhaal.

 • no-profile-image

  dier

  Goed, Tukker, een boer die 20 jaar niet heeft ´´schaalvergroot´´ zeg maar, heeft relatief misschien veel minder verdiend. Hij heeft natuurlijk wel zijn stallen onderhouden en aangepast in die optie, dat moet duidelijk zijn. Welk deel van de inkomsten van de schaalvergrotende boeren zal dan nodig zijn om de bank te betalen, de veel grotere mestafzet, veel meer water, stroom, verzekeringspremie, bijdragen aan organisaties gerelateerd aan veeeenheden, voerkosten, en tegenwoordig ook nog de CO2 uitstoot, die in uw schoenen wordt geschoven, en zo is er nog meer te verzinnen. Tijd, boekhouden en papierwinkel. Personeel bijvoorbeeld. En wat houdt íe dan over om te ´´eten´´? Is dat zoveel minder?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dirk en Spotvogel, ik steun jullie verdenkingen en ga nog wat verder. In 1997 brak in Venhorst de Varkenspest uit, in 2001 Mkz in Kootwijkerbroek en in 2003 de Vogelgriep in Scherpenzeel. Al die tijd zat er een van origine veterinair als hoogste topambtenaar op LNV! In 2003 was Veerman minister van LNV en die zorgde ervoor dat de bewuste topambtenaar werd benoemd tot directeur van het verzelfstandigde SBB, dat als natuurbeschermingsorganisatie in een negatieve spiraal belandde! Als het parlement dus zinvol onderzoek wil doen naar de recente veterinaire epidemiologische geschiedenis dan zou men eerst handel en wandel van die man eens over het voetlicht moeten halen. En natuurlijk die van de betreffende minister(s)!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Mooi werk Herkauwer, maar ik wist dit al jaren. Die topambtenaar annex SBB-bons likte zich namelijk al in de jaren zestig in ons Culemborgse vriendenclubje in, zodat ik hem letterlijk kan uittekenen en afschilderen. En hoe ik ook mijn kunstzinnige best doe: het blijft een afzichtelijk karikatuur! Er valt wel wat over hem te lezen in mijn dossier De Pestvogels van Veerman. Hij bevond zich jarenlang steevast dermate dicht in het kielzog van die louche zelfboerende en -jagende Goudswaardse minister, dat menigeen meende dat de DG deel uitmaakte van 's mans pantalon! Dat zegt voldoende denk ik?

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Spotvogel, ik heb je boek besteld en kan niet wachten tot ik hem heb. Ook ik heb uit zeer betrouwbare bron vernomen dat de MKZ destijds door ambtenaren van LNV is verspreid. Er zijn zelfs rechtszaken over gevoerd waarbij gebleken is dat dat zo was. Het heette toen een "uit de hand gelopen experiment", uiteraard van ambtenaren van LNV. Het ging hierbij inderdaad over gebieden die waren ingekleurd als "nieuwe natuur".

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Dood door schuld? Dan onmiddellijk aangifte doen! Anders zijn het loze kreten.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Han, zoals meestal zie jij het ook nu weer heel goed. Maar met de geschiedenis van de Varkenspest 1997, Mkz 2001 en Vogelgriep 2003 nog vers in het geheugen staat mij nog een heel ander schrikbeeld voor ogen. Namelijk dat van een OPZETTELIJK VERSPREIDE ZIEKTEKIEM! In het boek "de Pestvogels van Veerman" heb ik destijds van dag tot dag beschreven hoe de Pluimveegriep zich in 2003 geheel planmatig verplaatste naar, in en door de beoogde Reconstructiegebieden. Zodat ik al gauw het verloop van de 'epidemie' kon voorspellen. Vrijwel naadloos! Ik werkte vanaf 1972 bij LNV en had dus ruimschoots gelegenheid om die door en door rotte mispel van binnenuit te doorgronden. Geloof mij: er lopen/liepen daar lieden rond die ik tot erg veel slechts in staat acht! In het boek 'Wachten op de Pandemie' werd door mij geschetst waar het gerotzooi met veel te grote dierpopulaties op den duur toe zal gaan leiden. En geloof mij: ik kijk nu dus nergens meer van op! Het onverhoeds opduiken van ziekteuitbraken zal pas miraculeus blijken te stoppen nadat het ministerie van LNV zal zijn ontmanteld en opgedeeld onder andere departementen! Daar durf ik welhaast een weddenschap om af te sluiten! Maar ik hoop dat het parlement al eerder het licht mag zien een middels een diepgaande enquette de onderste viraal-bacteriële steen aan de Bezuidenhoutse oppervlakte gebracht zal hebben.

 • no-profile-image

  Mark

  Goed zo Marianne je zegt precies waar het op staat. Ik vul aan: "de regering is knettergek" dat ze dit zolang heeft laten bestaan. Net heb ik een IT-er erbij gehaald om de oude e-mails weer te voorschijn te toveren. In die oude e-mails vroeg ik als burger en leek vorig jaar om politieke actie mbt q-koorts. De regering behoort over dossier kennis te beschikken en toont lak te hebben aan de levens van mensen. Ze hebben niet gereageerd. Het draait hen om geld, om status, om bonussen en pluimpjes van het bedrijfsleven (al vast baantjes jagen). Wat is er toch veel mis in ons land.

 • no-profile-image

  jan Berkvens Asten nl

  Eerder naar Marianne luisteren had veel leed kunnen voorkomen. Marianne succes.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Lieve kritische lezer, die Mkz-zaak gaat terug tot in de jaren '80. Toen werd ik op het toenmalige RIN opgebeld door een LNV-collega van het toenmalige CDI in Lelystad die meende via mij info te kunnen krijgen om kol- en toendrarietganzen het transport van Mkz-infectie vanuit de toenmalige DDR naar de NOP in de zwemvliezen te kunnen schuiven. Ik wees hem er toen op dat die ganzen(het was hartje winter) al twee maanden in ons land waren en op akkers met bieten- en aardppelresten foerageerden terwijl alle koeien al vele maanden op stal stonden en uit de kuil werden gevoerd. Wél (en dat was wellicht stom) attendeerde ik hem erop dat er al wekenlang een harde ZW-wind waaide en dat ik mij afvroeg of er aan de Runderweg in Flevoland (pal ten ZW van de NOP) niet wellicht onvoorzichtigerwijze een lab-kleedje was uitgeklopt! Soms moet een onderzoeker dus echt niet zeggen wat hij of zij denkt! Zéker niet bij of tegenover LNV!

 • no-profile-image

  knor

  " Thieme heeft de overige partijen over zich heen gekregen ".
  Die Marianne toch !!!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dit is de voospelbare reactie van de kamer, die immers gedomineerd wordt door veelvuldig afwezige bijklussers die pas schrikken als het gevoerde wanbeleid over het voetlicht komt. In 2003 gebeurde precies hetzelfde met de vogelgriep en dat kostte toen het leven van dierenarts Jan Bosch. En wellicht van een aantal illegale ruimers die in moskeeën en koffieshops geronseld waren. Nooit meer iets over gehoord! Nu zijn er aantoonbaar meerdere doden gevallen door laakbaar en laks beleid en wordt de klokkenluidster gehekeld! De wereld op zijn kop!

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.