Home

Achtergrond

Kamer legt zich neer bij doden gezonde dieren

Een meerderheid van de Tweede Kamer accepteert dat ook gezonde dieren worden gedood om de uitbraak van Q-koorts te bedwingen.

Een week terug hoopte de Kamer nog dat dit niet nodig zou zijn, maar de Kamerleden legden zich donderdag neer bij de deskundigen die zeggen dat het onontkoombaar is om de volksgezondheid te waarborgen.

Het CDA vraagt de "hoogste graad van zorgvuldigheid'' bij de ruimingen die maandag beginnen op de besmette bedrijven. GroenLinks wil zekerheid dat de 35.000 dieren die op besmette bedrijven worden gedood, niet onnodig zullen lijden.

Daarbij maakt de Kamer zich zorgen over de kosten en financiële gevolgen voor de bedrijven. De ruimingen en het geldende fokverbod voor gevaccineerde dieren kunnen het einde betekenen voor bedrijven, denken VVD, ChristenUnie en SGP. Bas van der Vlies (SGP): "Je zult maar een bevredigend jaar hebben gedraaid tot de Q-koorts kwam en dan nu rond kerst meemaken dat je bedrijf wordt geruimd.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.