Home

Achtergrond

Kamer: korpschef moet in eigen regio wonen

Korpschefs moeten wonen in de politieregio waarvan ze de baas zijn.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde gisteravond een voorstel daartoe van het CDA.

Tweede Kamerlid Coskun Cörüz van de regeringsfractie vindt dat een korpschef, net als een burgemeester, geworteld moet zijn in de regio "waar hij de veiligheidsscepter zwaait''. Ook komt daarmee een einde aan al het gereis van de korpschefs, aldus Cörüz.

Hij kwam woensdag met zijn voorstel over de woonplaatseis in een overleg met minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) over omstreden declaraties en toelages bij de politietop.

Volgens de bewindsvrouw woont ongeveer de helft van de korpschefs buiten de eigen politieregio. Op zich vindt ze het wenselijk dat korpschefs in hun eigen regio wonen. Maar ze voelt er eigenlijk niet zoveel voor om dit officieel te regelen, zoals de Kamer wil. De positie van een burgemeester is volgens Ter Horst ook anders dan die van een korpschef.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.