Home

Achtergrond 1 reactie

Kamer heeft nog vragen over aanpak Q-koorts

Hoe gaan de dieren op de met Q-koorts besmette bedrijven worden geruimd? Wanneer wordt duidelijk of de gezonde dieren op bedrijven waar is gevaccineerd, kunnen worden gespaard? Wat betekenen alle maatregelen nu precies voor de geitenhouders?

Ook de Tweede Kamer heeft vandaag nog vragen over de maatregelen die de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Voksgezondheid) gisteren afkondigden tegen de Q-koortsepidemie.

Kamermeerderheid

Een Kamermeerderheid steunt de rigoureuze maatregelen die zijn aangekondigd. Net als eigenlijk alle andere partijen noemt het CDA het treurig dat gezonde dieren gedood moeten worden. "We hopen dat zoveel mogelijk dieren worden gespaard', aldus Henk Jan Ormel (CDA). ChristenUnie en VVD vragen zich af of er nu wel voldoende vaccin is om alle schapen en geiten te vaccineren. De SGP weet niet of door de ruimingen nog wel valt te controleren of het vaccineren van de dieren eigelijk wel effect heeft.

ChristenUnie twijfelt verder of het ruimen van een besmette stal voldoende is of dat nog andere maatregelen moeten worden genomen om de bacterie uit te bannen. Het door Verburg voorgestelde vervoer van de dieren naar slachthuizen zou eveneens risico's kunnen opleveren, denkt Ernst Cramer (CU).

Vlekkenkaart

CDA'er Ormel dringt aan op een veel betere communicatie rondom de Q-koorts die dit jaar al rond de 2.300 mensen ziek maakte en waardoor zes personen overleden. De presentatie van de zogenoemde vlekkenkaart met besmette bedrijven, noemt hij ongelukkig en niet zinvol. Bij zo'n kaart met rode vlekken, behoort een uitleg. Ook moet meer werk worden gemaakt van goede voorlichting en uitleg over de ziekte, vindt hij.

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) vraagt zich af waarom het advies van deskundigen om geen nieuwe bedrijven te beginnen of uitbreiding van bestaande bedrijven toe te staan niet wordt overgenomen. De ministers kondigden volgens haar aan dat die beperking alleen geldt in een straal van 5 kilometer van een besmet bedrijf. Volgens Thieme moeten 15.000 tot 22.000 dieren worden gedood. Ze baseert zich daarbij op gegevens van land- en tuinbouworganisatie LTO.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    shirly

    q koorts oke het is er maar het stomme wa ik dus vindt van alles is waarom worden de gezonde dieren afgemaakt en de slechte worden behouden dan blijf je toch met het probleem te maken hebben ruim de geiten op die nie goed zijn en die die ziekte verspreiden!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.