Home

Achtergrond 10 reacties

Kabinet maakt Q-koortsbedrijf toch openbaar

Het kabinet gaat toch bekendmaken welke schapen- en geitenhouderijen besmet zijn met Q-koorts.

Alle Kamerfracties drongen hier vandaag op aan. Veehouders en samenleving zijn gebaat bij 'volledige transparantie', zei Verburg. Wel moet openbaarmaking zorgvuldig gebeuren. "Bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn." Eerder was het kabinet tégen openbaarmaking, uit privacy-overwegingen en omdat onduidelijk was wat dit zou bijdragen.

De Kamer debatteerde vandaag met de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) over de bestrijding van de Q-koorts. Vrijwel alle fracties steunden het jongste besluit om drachtige, besmette dieren te ruimen. Toch was er ook kritiek, met name over de vele, nog bestaande onduidelijkheden. De linkse oppositie en coalitiepartij PvdA vonden dat het kabinet eerder maatregelen had kunnen en dus moeten nemen. Marianne Thieme (PvdD) verweet het kabinet 'dood door schuld', omdat informatie is achtergehouden. Ze kondigde een motie van wantrouwen aan, maar geen enkele fractie steunt deze.

De SP en PvdA willen dat er snel een parlementair onderzoek komt naar de aanpak van Q-koorts sinds 2007. Vandaag was nog onduidelijk of hiervoor een meerderheid bestaat. Die is er wel voor een algeheel aanvoerverbod. Vrijwel alle fracties riepen op om gezonde dieren, indien mogelijk, niet te ruimen. Verburg laat bekijken of drachtige, niet besmette geiten buiten het gevaccineerd gebied tóch ingeënt kunnen worden. Op een vraag van het CDA over het fokverbod zei ze dat dit tijdelijk is; na ruiming wordt dit verbod opnieuw bekeken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gekke henkie

  het is lnv weer gelukt om een virus te verspreiden zodat weer een aantal boerenbedrijven de nek kan worden omgedraaid.

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Dacht je nu werkelijk herkauwer, dat het kabinet hier niet zelf bij betrokken is?
  Het is toch bekend dat er in Europa afspraken zijn gemaakt om hier een flink deel van de landbouw te laten verdwijnen? Kennelijk is dit in een "beschaafd" land de manier om dit te bewerkstelligen. Een mestprobleem en dierziektes moesten er komen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Inderdaad boerinnetje, daar is dit confessionele kabinet een kei in: alles uit de klauwen laten tippelen en vervolgens banale en ongeciviliseerde maatregelen verordonneren. Bij decreet en zonder te luisteren naar echte deskundigen! Wordt het intussen duidelijk waar het werkelijk om gaat? Er zijn de laatste tien jaar erg veel geitenhouderijen opgestart en nu vinden agri-bonzen het welletjes en moet er stevig en zo koud mogelijk gesaneerd worden. En dus ontwikkelt een voordien zo goed als onbekende ziekte zich in sneltreinvaart tot een zogenaamde epidemie! Hoe dat kan? Vraag dat maar aan Verburg en haar veterinaire dienst.

 • no-profile-image

  Karin

  Volgens mij worden de meeste mensen (voor zover ze niet zelf melkgeiten houden) ziek door het drinken van geitenmelk en het eten van geitenkaas, niet door langs een boerderij te fietsen of daar in de buurt te kamperen. Die bacterie zit immers ook in de melk; sterker nog: geïnfecteerde bedrijven worden opgespoord door het nemen van tankmelkmonsters! Dus dan kun je rustig aannemen dat er ook geïnfecteerde melk in de handel komt. Maar inplaats van dat men maatregelen m.b.t. de geiten- en schapenmelk en melkproducten neemt, gaat men in het wilde weg drachtige geiten ruimen. Alsof dat iets helpt! Bovendien kunnen, zoals bekend, zo'n beetje álle dieren (én mensen) besmet worden met die bacterie, dus het ruimen van alleen melkgeiten en melkschapen heeft geen enkele zin (over de vleesschapen en -lammeren hoor je niemand, terwijl dat toch de overgrote meerderheid is, vaak gehouden door hobbyhouders en bedrijven met minder dan 50 dieren, en lamsvlees bovendien meestal rosé tot bijna rauw gegeten wordt!) Dit is alleen maar weer zo'n demonstratieve prestige-actie van het kabinet (vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen!) om na alle slappe acties rond de Mexicaanse Griep en de Q-koorts gauw nog enige daadkracht te tonen. En niemand is hier bij gebaat, alleen worden er weer een hoop slachtoffers gemaakt, gaan er boeren failliet, en krijgen we weer een hoop emotionele taferelen en protestacties van dierenbeschermers.
  En intussen woekert de bacterie lekker voort in de geitenmelk en de verse, zachte kaas.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat zeg ik toch, Kritische Lezer. SPOTVOGEL beschreef in "DE PESTVOGELS VAN VEERMAN" en in "WACHTEN OP DE PANDEMIE" (effe googelen) hoe de overheid er zélf voor zorgt dat deze veterinaire epidemieën ontstaan en de mogelijkheden bieden tot dictatoriale ruimingen en razendsnelle ijskoude saneringen! Dat zijn geen indianenverhalen maar het is reality man! Daarom zou het hele parlement als één blok moeten aandringen op een diepgravend onderzoek naar alles wat er zich vanaf 7 januari 1997 (toen bij Venhorst Varkenspest uitbrak) tot op de huidige dag onder verantwoordelijkheid van LNV op viraal-bacterieel gebied in ons land heeft afgespeeld. Maar wat wil je met een parlement dat kort aangelijnd aan de confessionele leiband loopt? Ook jij zegt goede dingen Karin. Er gaat nu weer veel onnodig menselijk en dierlijk leed plaastvinden dat volkomen zinloos is en gemakkelijk te voorkomen valt. Zélfs LTO spreekt zich ditmaal uit tégen het ruimen van gezonde dieren en voor grootscheepse vaccinatie. Dat spreekt boekdelen!

 • no-profile-image

  ab

  Onderschat de Q-koorts niet.
  Zonder ingrijpen dreigt de Q-koorts zich te ontwikkelen tot een epidemie.
  Officieel bestaat er nog geen verband tussen Q-koorts onder geiten en die onder mensen maar als u alles op een rijtje zet is het verband wel te zien.
  Zo wel voor de ondernemer als zijn omgeving is het goed, goede voorlichting te geven omtrent deze ziekte verwekker

 • no-profile-image

  boer

  De bacterie zit zeker niet in melk of kaas. Want alle melk die bij de fabriek binnenkomt wordt gepasteuriseerd zodat alle bacterien eruit zijn en dan wordt er kaas van gemaakt en melk in pakken gedaan. Hier hoeft de consument echt niet over in te zitten.
  Iedereen loopt mekaar toch helemaal gek te maken

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wat het Kabinet eerst eens bekend moet maken is de niet meer te verhullen rol die LNV speelt bij het telkenmale ontstaan van veterinaire ziekteuitbraken die vervolgens sectorale saneringsgolven ten gevolge hebben! Mijn goede vriend Spotvogel heeft daarover twee lijvige dossiers (de Pestvogels van Veerman en Wachten op de Pandemie) het licht doen zien. En die heeft hij niet voor Gerda's Vleermuiskast geschreven! Doe er dus wat mee. Voordat er ook nog eens duizenden mensvriendelijke geiten door het gerotzooi van dat schofterige ministerie de dood ingejaagd -en hun houders/verzorgers in het emotioneel/materiële ongeluk- gestort worden. In goed Hollands en voor alle duidelijkheid: genoeg is genoeg!

 • no-profile-image

  Jan Roovers

  Gewoon doorgaan met fokken, zo veel mogelijk dieren op een zo klein mogelijke ruimte, af en toe lekker ruimen, betalen we toch met z'n allen, ook ik die al bijn 40 jaar vegetarier ben.
  Dieren zijn euro's bij het CDA

 • no-profile-image

  Ab

  De Q-koorts is geen nieuwe onbekende ziekte maar komt bijna over de gehele wereld voor onder de schapen en geiten en ook onder mensen.
  De sector zelf die verantwoordelijk voor uitbraak van besmettelijke ziektes en ook is zij gebaat bij bestrijding van deze ziektes, omdat het steeds meer goede bedrijfsvoering gaat belemmeren zowel in melkproductie als in opfok.
  Klagen dat van uit Den Haag koud gesaneerd wordt onder de boeren is de feiten niet onder ogen zien.
  Wij hebben nu nog maar enkele weken de tijd (tot aan de lammer tijd ) om maatregelen te nemen dat de Q-koorts niet verder gaat en meer schachtoffers brengt.
  Als we nu niets doen hebben we met enkele maanden een echt probleem.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.