Home

Achtergrond

Kabinet: 'eenduidige lijn' over Afghanistan

Het kabinet heeft vrijdag gesproken over de openlijke uitlatingen van sommige ministers over een mogelijke verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan.

Volgens staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) heeft premier Jan Peter Balkenende er daarbij op gewezen dat het van belang is om een "eenduidige lijn'' te hebben.

De Vries zei dat na afloop van de ministerraad. De staatssecretaris heeft tijdens de vergadering een motie van de VVD-fractie in de Tweede Kamer voorgelezen. Daarin staat dat de liberalen het spuugzat zijn dat bewindslieden voor hun beurt spreken. Balkenende had eerder met zijn ministers afgesproken dat ze niet meer zouden speculeren over Uruzgan.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) zei donderdag in een Kamerdebat in navolging van de VVD dat ook hij de openlijke discussie waaraan sommige collega's meedoen, spuugzat is en dat hij de kwestie zou aankaarten in de ministerraad. Van Middelkoop kon echter niet bij het kabinetsberaad zijn, vandaar dat De Vries de gevoelens van de Kamer overbracht. Ook oppositiepartijen als de SP, GroenLinks, D66, de SGP en regeringspartij ChristenUnie hadden aangegeven moeite te hebben met de loslippige ministers.

In de afgelopen dagen waren dat vooral CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), PvdA-vicepremier Wouter Bos en PvdA-minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Zij deden deze week in de media uitspraken over de Nederlandse missie in Afghanistan naar aanleiding van het verzoek van de Amerikaanse regering aan NAVO-bondgenoten, waaronder Nederland, om meer militairen naar Afghanistan te sturen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.