Home

Achtergrond

KNMI: Meeste sneeuw in vier jaar tijd

Het is voor het eerst in vier jaar tijd dat er zo'n dikke laag sneeuw valt in Nederland. Dat meldt het KNMI vandaag.

In sommige delen van het noorden van het land ligt tussen de 20 en 25 centimeter sneeuw. De laatste keer dat dit voorkwam, was op 2 en 3 maart 2005. Toen viel er in delen van Nederland tussen de 20 en 50 centimeter. Overigens ligt in het grootste deel van Nederland niet meer dan 3 tot 5 centimeter sneeuw.

De vergelijking gaat niet helemaal op, zo nuanceert weerman Harry Geurts van het KNMI. "De weersomstandigheden in 2005 waren veel extremer dan nu het geval is'', legt hij uit. "Bovendien is de 20 centimeter sneeuw donderdag gevallen in een hele dunne strook.''

De laatste keer dat er een flink pak sneeuw viel onder dezelfde weersomstandigheden als donderdag, was op 5 januari van dit jaar. Toen lag er in de zuidoostelijke helft van het land een laag van tussen de 10 en 15 centimeter.

De sneeuwval heeft donderdag vooral in grote delen van het noorden een flinke impact op het maatschappelijke leven. Het treinverkeer ondervindt veel hinder, het busverkeer ligt de hele dag plat en de scheepvaart ligt stil. Op de weg leidde de sneeuwval tot flinke files.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.