Home

Achtergrond 3 reacties

Jumbo daagt sector uit

Uitdagend. Zo kun je de uitspraak van Corrie Meijer van Jumbo toch wel noemen.

Zij gaf tijdens de slotbijeenkomst over Comfort Class aan het liefst binnen twee à tweeënhalf jaar alle Jumbo-supermarkten te voorzien van het Jumbo Bewust-vlees afkomstig uit Canadese strooiselstallen. Het is nu aan de varkenshouderij om de handschoen op te pakken en iets met Jumbo op poten te zetten. Of dat nu meteen het Canadese strooiselsysteem moet zijn is nog de vraag. Binnen twee jaar is dat in ieder geval nooit te realiseren, en dat weet Meijer waarschijnlijk ook wel.

Toch moet het signaal serieus worden genomen. Jumbo geeft duidelijk aan dat het iets wil en samen met de varkenshouders. Die kans moet de Nederlandse sector zich niet laten ontglippen. Tot nog toe wil het nog niet echt hard lukken met de productie van het zogenoemde tussensegment varkensvlees. De varkenshouders willen een duidelijke meerprijs ten opzichte van de gangbare productie om uit de kosten te komen.

Toch moet er nu iets mogelijk zijn via een duidelijke projectmatige aanpak. In de pluimveesector heeft het Volwaard-project bewezen dat zo’n aanpak resultaat op kan leveren. In de varkenshouderij komt het succesvolle Milieukeur-vlees het dichtst in de buurt.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jonas

  Jumbo c.s. willen maar één ding, zo goedkoop mogelijk inkopen en daar een mooi praatje bij verkopen. In hoe meer bochten je je wringt, hoe hoger je kostprijs wordt, dus een averechts effect. Laat ze toch in hun sop gaar koken!

 • no-profile-image

  realist

  Jumbo wil alleen maar goedkoop. Als het onder de kostprijs van producenten (boeren) gaat is dat voor hun geen probleem. Ze halen het toch wel uit het buitenland. Leuk (duurzaam) verhaaltje er om heen, en de Jumbo verdient miljoenen. Mensen die bij de jumbo kopen, zijn vaak dezelfde mensen die klagen over de inkomenstoeslagen van de boeren. Trouwens je moet al een groot gezin hebben om voor € 400 per JAAR te besteden aan aardappelen, melk, uien en suiker. De verpakking is vaker duurder dan het product.

 • no-profile-image

  Burke

  Wellicht trekt Jumbo een te grote broek aan. Nog voor het samengaan met Super de Boer betrok Jumbo varkensvlees uit een strooiselstal in Limburg. Dat kan op kleine schaal, maar als je het over de sector wilt gaan uitbreiden komt er toch wel wat meer voor kijken. Het zal op een of andere manier betaalt moeten worden en daar hoor ik Jumbo niet over. Dus ga nou niet zo dom als de andere grutter doen om maar wat rond te roepen en later niet aan je verplichtingen kunnen houden. De varkenssector is op dit moment heel zorgvuldig bezig en er komt nog zoveel meer aan regelgeving aan, dat het is maar de vraag of de sector dit aan kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.