Home

Achtergrond

Jodiumtabletten tegen gevolgen kernongeval

Inwoners van acht Zeeuwse en twee West-Brabantse gemeenten krijgen begin volgend jaar jodiumtabletten.

De pillen moeten hen beschermen tegen de mogelijke oorzaken van een ongeval in de kerncentrales van Borssele en Doel in België.

Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland vandaag besloten. Bij een ongeval kan radioactief jodium vrijkomen dat bijvoorbeeld schildklierkanker kan veroorzaken. De jodiumpillen vertragen de opname van radioactief jodium in de schildklier.

De maatregel geldt voor inwoners die binnen een straal van tien kilometer van de kerncentrale in Borssele wonen of een straal van twintig kilometer van de vier centrales in Doel. Hoe de verspreiding van de pillen te werk gaat, wordt nog uitgewerkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.