Home

Achtergrond

Japanse haver heeft vorst overleefd

De Japanse haver waar het proefbedrijf van PPO-WUR in Noordbroek onderzoek mee doet, heeft de vorst van onlangs goed doorstaan.

"Het heeft hier 5 graden gevroren", zegt bedrijfsleider Jan Brouwer. "Je ziet alleen wat afgestorven puntjes aan het gewas." Het proefbedrijf deed vorige winter ook onderzoek naar de mate waarin Japanse haver (Avena strigosa) in staat is een besmetting met het wortellesie-aaltje (Pratylenchus penetrans) terug te dringen. Maar in januari is het gewas dood gevroren door de strenge vorst. De haver was in november vorig jaar gezaaid.

Op de huidige proefvelden is de Japanse haver begin september gezaaid. De haver is nu 60 centimeter groot. Het is gebleken dat het gewas een beetje vorst kan hebben, zegt Brouwer. "We gaan deze week de grond bemonsteren op aaltjes. Dat doen we na de winter weer om te bepalen in hoeverre de Japanse haver de aaltjespopulatie heeft verminderd."

Of registreer je om te kunnen reageren.