Home

Achtergrond

Inzameling boomzaden goed verlopen

De controle van boomzaden door NAK tuinbouw is goed verlopen.

Dit was mogelijk door een goede oogst, dit in tegenstelling tot vorig jaar. Het aantal vastgestelde onregelmatigheden was laag. De oogst van boomzaden is in 2009 redelijk vlot verlopen. Dit ligt deels aan de goede oogst van Quercus robur en Fagus sylvatica (de twee belangrijkste soorten in Nederland).

Ongeveer 75% van de boomzaden wordt geëxporteerd naar Denemarken, Engeland, Ierland, België, Frankrijk en Duitsland. Door de rijke oogst in de ons omliggende landen is er minder geëxporteerd dan voorgaande jaren. Men kiest steeds meer voor eigen opstanden. Indien men niet voldoende kan oogsten, dan wordt in Nederland bijgekocht.

De inzameling van Quercus robur en Fagus sylvatica was in tegenstelling tot vorig jaar in heel Nederland goed, op sommige opstanden zelfs overvloedig. De oorzaak van de goede oogst moet worden gezocht in het zachte voorjaar tijdens de bloei. Er was dit jaar ook geen late nachtvorst of storm tijdens de bloei en zetting. De oogst van Quercus rubra was redelijk tot goed, waarschijnlijk is er iets minder geoogst dan vorig jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.