Home

Achtergrond 4 reacties

Investering ComfortClass-benadering 9 procent duurder

De investeringen voor nieuwbouw volgens de ComfortClass-benadering op praktijkbedrijven pakken gemiddeld 38 euro per plaats hoger uit dan nieuwbouw van een gangbare stal.

Dat komt neer op 9 procent. Dat concludeert LEI-onderzoeker Robert Hoste uit een economische analyse van ComfortClass. Omgerekend naar de geproduceerde kilogrammen slachtgewicht komt Hoste uit op gemiddeld 1,6 cent per kilo meerkosten ten opzichte van een gangbare referentiestal.

Hoste maakte een economische analyse van het ComfortClass-systeem. Elementen van het ComfortClass-systeem worden door enkele bedrijven al toegepast in de praktijk. Stallen met grote groepen en de Canadese strooiselstal komen qua investering het dichtst uit bij een vergelijkbaar gangbaar systeem.

Hoste rekende ook de verbouwde stallen met ComfortClass-elementen door van een zestal varkenshouders. Daaruit blijkt dat de meerkosten die gemaakt moeten worden beduidend hoger uitpakken dan nieuwbouw. Uit de analyse blijkt ook dat de huisvestingskosten van varkens in de ComfortClass-stal in Raalte bijna het dubbele zijn van een gangbare praktijkstal. De extra kosten in de Raaltese proefstal kwamen uit op 38 euro per vleesvarkensplaats.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie

  Als je de consument vraagt , zegt die ,dat hij graag bereid is om wat extra,s voor vlees te betalen dat uit deze stallen komt

 • no-profile-image

  henk

  Wat kost dan een Royal Class varkensstal?

 • no-profile-image

  Han

  Het lijkt er op de onderzoekres lever geen CC productie zien. De boeren "bang" maken voor de extra kosten, bij verbouw volgens hun ideeen, maar boeren zijn doogaans grote doe het zelvers en creatief met bouwmaterialen. Naar mijn idee mag dit de boeren en supermarkt ketens die de CC willen maken en verkopen niet weerhouden om een deal te sluiten.
  CC zal en mag nooit DE oplossing woren voor DE boeren want dn is het wer bulk met alle bulk ellende van voorheen

 • no-profile-image

  dier

  Bang voor bulk? Met CC stallen? Was het maar waar, dan kunnen jullie eindelijk de prijzen eens bepalen. De consument meteen opvoeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.