Home

Achtergrond 6 reacties

'Investeren in goede diagnose Q-koorts'

Het is cruciaal dat er geinvesteerd wordt in een goede diagnostiek waardoor Q-koorts bij dieren met zekerheid kan worden vastgesteld. Dat zei viroloog Ab Osterhaus in een interview bij Radio 1.

Daarnaast moet er voldoende vaccin beschikbaar zijn om de dieren te enten. Als aan beide voorwaarden niet wordt voldaan is het de vraag of de grootschalige geitenhouderij op dezelfde wijze kan doorgaan.

"Als je dat niet voor elkaar krijgt, moet je je ernstig afvragen of je daarmee doorgaat", aldus de viroloog. "Kunnen we zo doorgaan en onder welke condities?"
Grootschalige geitenhouderij is volgens Osterhaus onnatuurllijk. "Als je dat doet moet je bepaalde dierziekten buiten de deur houden."

Op dit moment is de diagnose van Q-koorts een probleem omdat onvoldoende betrouwbaar onderscheid gemaakt kan worden tussen besmette en niet-besmette dieren. Daardoor kan het bij een test lijken alsof de dieren bacterievrij zijn, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn. Om het risico voor verdere verspreiding van de ziekte en het aantal Q-koortspatienten in 2010 fors in te dammen worden daarom nu alle drachtige dieren op besmette bedrijven geruimd.
Ook het vaccin om dieren te vaccineren tegen Q-koorts was dit jaar maar beperkt beschikbaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wel

  Als Ab Osterhaus het zo ziet is het bij de mens net zo dus hebben ze eigenlijk wel Q koorts......

 • no-profile-image

  arie

  nee, dat is een viroloog ,geen bacterioloog. Maar ja de mexicaanse griep hype is over. Een geluk dat de poolse minister van volksgezondheid de beste adviezen had en daardoor als enige samen met oostenrijk geschikte kandidaat zou zijn om europese minister van volksgezondheid te worden.

 • no-profile-image

  pieter

  ewa copacz is the best

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Als Osterhaus zoiets zegt is het oppassen geblazen. Want die heeft belangen in de geneesmiddellen industrie! "Belangenverstrengeling", heet dat met een schuttingwoord!

 • no-profile-image

  gj

  Is Osterhaus nu al weer aan een nieuwe bonus toe?

 • no-profile-image

  Han

  Ik heb nog geen uitspraak gehoord van de heer Oosterhaus over het enorme aantal mensen, dat op een gepakt zit in de grote wereldsteden. Of over het al dan niet meer fokken in ernstig HIV besmette gebieden. Tijdens dreiging Mexicaanse griep, Vogel griep geen ruiming of carantaine ingesteld voor mensen. Waarom wel de dieren en niet de mensen? Wat maakt de mens biologisch zo uniek? Met uitsterven bedreigde soort? Lijkt me niet met 6 miljard!! Is er een geloofs boodschap die dit doden "beveelt"? Niets van gelezen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.