Home

Achtergrond 3 reacties

Inkomen zeugenhouder komt boven nul uit

Zeugenhouders zien hun inkomen over 2009 voor het eerst sinds 2006 weer boven nul uitkomen.

Vleesvarkenshouders zien hun saldo en inkomen in 2009 flink onderuit gaan. Dat blijkt uit de gegevens over inkomens van landbouweconomisch instituut LEI.

Het saldo van de zeugenhouderij is in 2009 verbeterd dankzij lagere voerprijzen en hogere biggenprijzen. De biggenprijs komt over 2009 uit op 46 euro per dier, dat is ruim 8 procent hoger dan in 2008. Wel staan biggen als gevolg van de huidige lage biggenprijzen tegen een lagere waarde op de eindbalans dan vorig jaar. Hierdoor wordt de opbrengst in de zeugenhouderij iets getemperd.

Slachtzeugen hadden een iets hogere opbrengst, maar ook de aankoopprijzen van gelten waren hoger. Aan de kostenkant zijn vooral de voerkosten drastisch lager. Ze komen 18 procent lager uit dan een jaar eerder. De voerkosten per zeug daalden hierdoor met 100 euro per zeug per jaar. De biggenproductie per zeug steeg van 26,3 naar 26,5 biggen per zeug per jaar. Het saldo per zeug per jaar steeg met 140 euro en kwam uit op 470 euro per zeug per jaar.

Vleesvarkenshouderij

Het beeld in de vleesvarkenshouderij is tegengesteld. De aankoopprijzen voor biggen waren 8 procent hoger dan een jaar eerder en de varkensprijzen pakten 9 procent lager uit. Ook de 5 procent lagere waardering van vleesvarkens op de eindbalans drukt de jaaropbrengst nog eens extra. De daling in voerkosten van 41 euro per vleesvarken kan dat onmogelijk compenseren. De voerprijs in zijn algemeenheid was 20 procent lager.

Het saldo van vleesvarkens daalt als gevolg van deze ontwikkelingen met 28 euro naar 50 euro per dier per jaar. Daar komen dan nog de kosten van mestafzet, huisvesting en algemene kosten bij en het zal duidelijk zijn dat het inkomen uit het bedrijf negatief wordt.
Ook de gesloten bedrijven komen met hun inkomen beneden nul uit. Doordat ze zelf de biggen produceren is het inkomen van deze groep minder hard gedaald dan van gespecialiseerde vleesvarkensbedrijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkensboer met toekomst

  juvenalis het is te triest dat ik op jouw bericht reageer en ik weet dat het zinloos is maarjah.

  ik kan er niet bij waarom jij je zo druk maakt waar wij varkensboeren mee bezig zijn.
  je weet niet eens hoe we werken en hoe we ondernemen. gasten als jij willen alleen maar irritant zijn.
  waarom zouden we niet mogen uitbreiden? omdat dat al sinds de jaren 70 gebeurd? dat slaat nergens op.
  alles en iedereen breid uit of anders heb je geen bestaan en stop je dat is gewoon het economische klimaat van van deze wereld dat is met alle soorten bedrijven zo en de blijvers worden alleen maar groter. de burgers hier in de buurt hebben groot respect voor ons werk en zulke achtelijkewietbavianen zonder ook maar een klein beetje kennis van de varkenshouderij willen ons alles kapot maken hoe klein die groep ook is wij blijvers zijn niet kapot te krijgen
  dat jullie zo zielig zijn dat jullie hier van die berichten gaan plaatsen zonder enige inhoud maakt alleen maar een targetman van mij de groete en hou het lkkr warm in dat flatje 10 hoog in de randstad

 • no-profile-image

  Burke

  Het blijft dweilen met de kraan open. Zien wij dat de zeugenhouder weer iets gaat verdienen ( niet te hard roepen anders haalt een ander het weer weg)Dat werd ook hoog tijd. Het is de laatste jaren alleen maar kommer en kwel geweest. Men heeft nauwelijks inkomsten gehad laat staan dat men ruimte heeft om de grote investeringen van de komende jaren in te vullen. En als de ene wat verdient verliest de ander weer. Biggen te duur opbrengsten van het vlees te laag. Ben wel erg benieuwd naar de jaarcijfers van de slachterij en de goede resultaten van de Retail. Zal wel onduidelijk blijven en maar eisen blijven stellen ( lees Jumbo ) . 2013 blijft een cruciaal moment voor de varkenshouderij , ik hoor maar weinig van onze belangenbehartigers , die het ijs zullen moeten breken voor de sector of zijn dat ook alleen maar zakkenvullers ? Er wordt ergens toch wat verdient , maar onvoldoende bij de basis.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Er is al uitgebreid in het begin van de jaren '70 voor gewaarschuwd dat deze vorm van veehouderij woekerde met dierenwelzijn, milieu en ethiek en daardoor geen enkele toekomst had. Er past nu dan ook geen medelij. Rond de nullijn was voorspeld en is dus Verdiende Loon. Want wie niet horen wil, zal moeten voelen! Ik heb gezegd!

Of registreer je om te kunnen reageren.