Home

Achtergrond 2 reacties

Inkomen in EU daalt 12,2 procent

Landbouwinkomens zijn in de Europese Unie het afgelopen jaar met 12,2 procent gedaald.

Dat blijkt uit cijfers verzameld door Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie. Een jaar eerder daalden inkomens eveneens, met 2,5 procent.

In 22 van de 27 EU-lidstaten is het inkomen gedaald. Omdat het Britse pond is gedaald zagen agrariërs in het Verenigd Koninkrijk hun exporten naar de VS en EU sterk toenemen. Het inkomen steeg met een verrassende 14,3 procent.

In Frankrijk en Duitsland zijn de inkomens respectievelijk met 19,8 en 21 procent gedaald. In Italië daalde het inkomen zelfs met 25,3 procent. Spaanse boeren en tuinders zagen het inkomen dalen met 1,6 procent.

De Europese belangenorganisatie voor boeren en coöperaties Copa-Cogeca roept naar aanleiding van de inkomensval de Europese Commissie op alle middelen te gebruiken om de landbouw te stimuleren.

"Er moeten afdoende fondsen beschikbaar worden gesteld om een sterk gemeenschappelijk landbouwbeleid te kunnen financieren", zegt secretaris-generaal Pekka Pesonen. Dat is volgens Pesonen nodig omdat anders Europa afhankelijk raakt van het buitenland.

EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel zegt uiterst verontrust te zijn. "De situatie onderstreept duidelijker dan ooit de noodzaak voor een sterk, modern en effectief gemeenschappelijk landbouwbeleid." Directe betalingen vormen de basis van het inkomen voor boeren, aldus Fischer Boel. Marktmaatregelen functioneren volgens de Deense als veiligheidsnet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Inkomen voor boer en tuinder

  De lonen zijn steeds maar gestegen, daar tegen over daalden de inkomens van de boer en tuinder. Door schaal vergroting is men nog de achterstand kunnen beperken. Maar die niet uit gebreid hebben, zijn op grote achterstand gezet! Men praat steeds om de kostprijs laag te houden, maar dit heb je zelf bijna niet in de hand. Dit wordt weer bepaalt door onder anderen die hoge loon stijgingen! Voor het voedsel wordt gewoon te weinig betaald. Zware eisen stellen, maar zonder er voor te betalen. Men gooit met geld voor veel onzinnige zaken maar voedsel moet goedkoop zijn! Dit is een kwestie van verantwoordelijkheid, maar blijkbaar is er die niet meer! Dat veel mensen oop de wereld honger lijden is schandalig, maar dat de boer en tuinder armoede heeft is ook heel ernstig! En terwijl het crisis is, de grote graaiers gewoon door graaien. Ook onze eigen organisaties die het gewoon uit de handen hebben laten lopen. Het is toch beschamend dat alleen onze eigen boerenvakbonden opkomen voor de inkomens van de boeren! Zij hebben het echt moeilijk met de graaicultuur van de andere betrokken organisaties. Zij zijn er niet meer voor de boer maar de boer is er voor hun!!!!! Helaas, moet je dit met Kerstmis concluderen! Hopen dat de kersmis in 2010 wat is veranderd, dat voedsel weer zijn waardering krijgt! Dus dat er niet op gespugd wordt, maar beter betaald!

 • no-profile-image

  jpk

  inde supermarkt
  is het voedsel pakket50% te laag
  wegmet de subsidisch

Of registreer je om te kunnen reageren.