Home

Achtergrond

Inkomen in EU daalt 12,2 procent

Landbouwinkomens zijn in de Europese Unie het afgelopen jaar met 12,2 procent gedaald.

Dat blijkt uit cijfers verzameld door Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie. Een jaar eerder daalden inkomens eveneens, met 2,5 procent.

In 22 van de 27 EU-lidstaten is het inkomen gedaald. Omdat het Britse pond is gedaald zagen agrariërs in het Verenigd Koninkrijk hun exporten naar de VS en EU sterk toenemen. Het inkomen steeg met een verrassende 14,3 procent.

In Frankrijk en Duitsland zijn de inkomens respectievelijk met 19,8 en 21 procent gedaald. In Italië daalde het inkomen zelfs met 25,3 procent. Spaanse boeren en tuinders zagen het inkomen dalen met 1,6 procent.

De Europese belangenorganisatie voor boeren en coöperaties Copa-Cogeca roept naar aanleiding van de inkomensval de Europese Commissie op alle middelen te gebruiken om de landbouw te stimuleren.

"Er moeten afdoende fondsen beschikbaar worden gesteld om een sterk gemeenschappelijk landbouwbeleid te kunnen financieren", zegt secretaris-generaal Pekka Pesonen. Dat is volgens Pesonen nodig omdat anders Europa afhankelijk raakt van het buitenland.

EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel zegt uiterst verontrust te zijn. "De situatie onderstreept duidelijker dan ooit de noodzaak voor een sterk, modern en effectief gemeenschappelijk landbouwbeleid." Directe betalingen vormen de basis van het inkomen voor boeren, aldus Fischer Boel. Marktmaatregelen functioneren volgens de Deense als veiligheidsnet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.