Home

Achtergrond 4 reacties

Informatie biologisch voedsel moet beter

Consumenten moeten weten dat er risico's kleven aan het eten van biologische producten.

Het aspect van de voedselveiligheidrisico's in de biologische sector blijft nu nog vaak onderbelicht. Zelden wordt gemeld dat door het open karakter van de biologische veehouderij dieren makkelijk ziekteverwekkers als bacteriën, virussen en parasieten kunnen oplopen.

Dat schrijven onderzoekers van Wageningen UR (University and Research Centre) in een artikel in het decembernummer van Journal of Food Protection. De Wageningse onderzoekers zeggen dat het gebrek aan openheid het publieke vertrouwen in de biologische sector in de toekomst kan schaden.

De ziekteverwekkers waarmee dieren uit biologische veehouderijen kunnen worden besmet, kunnen ook in de voedselketen komen. Voorbeelden daarvan zijn besmettingen met de parasiet Toxoplasma gondii in varkensvlees en hogere dioxine-gehaltes in biologische eieren.

Dat in de communicatie de voedselveiligheidsrisico's onderbelicht blijven, vinden de onderzoekers onwenselijk. "Consumenten moeten weten dat sommige risico's inherent zijn aan de keuze om dieren in een natuurlijker en welzijnsvriendelijkere omgeving te houden. Dankzij deze gebalanceerde informatie kunnen consumenten beter beslissen om een biologisch product wel of niet aan te schaffen'', schrijven de auteurs in het wetenschappelijk artikel.

De Wageningse onderzoekers vinden dat producenten en distributeurs de verantwoordelijkheid hebben om een product zo veilig mogelijk te maken, maar de consument zelf moet ook zijn verantwoordelijk kennen door voedsel op juiste wijze te bereiden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J de Jong

  Ik heb nog wat aanvullende vragen voor onderzoekers:
  1 Waar komen ziektes als Q-koorts, varkenspest, vogel griep, Mexicaanse griep (varkensgriep) etc vandaan? Biologische- of intensieve veehouderij? (tip vraag eens na bij het RIVM)
  2 Zitten er meer hormonen of bio- herbi- fungicide in biologische of in conventionele producten (tip: vraag eens na bij VWA).

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  J. de Jong hier is je andwoord(bron VWA)
  Besmetting van pluimvee kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of besmet materiaal, zoals mest of kratten. Soms zijn wilde (water)vogels virusdragers, zonder dat zij zelf zichtbaar ziek zijn. Hierdoor kan ongemerkt besmetting bij pluimvee plaatsvinden. Van het virus zijn verschillende typen bekend. In 2003 werd Nederland opgeschrikt door een epidemie van het subtype H7N7. Momenteel verspreidt het subtype H5N1 zich vanuit Azië westwaarts naar Europa en Afrika. Beide typen zijn erg besmettelijk voor vogels.
  Q-koorts is een zoönose. Zoönosen zijn ziekten die van dieren op mensen kunnen worden overgebracht. De infectie wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii en komt wereldwijd voor bij vele diersoorten en de mens. Q is afgeleid van ‘Query’ en geeft aan dat langere tijd onduidelijk was waardoor de ziekte werd veroorzaakt. Herkauwers worden beschouwd als de belangrijkste besmettingsbron voor de mens. Met name als de infectie bij dieren leidt tot abortus ('verwerpen') worden er veel ziekteverwekkers uitgescheiden. De bacterie kan lang overleven in stofdeeltjes die door vruchtwater en mest van verwerpende dieren besmettelijk zijn geworden. Deze stofdeeltjes kunnen zich bij gunstige weersomstandigheden over grote afstand verspreiden. Het inademen van besmette stofdeeltjes vormt de belangrijkste besmettingsbron voor de mens. Q koorts komt dus bij bij alle herkauwers voor dus ook bij biologisch gehouden dieren.BRON: RIVM 29 april 2009.Varkensgriep(variant) wordt Mexicaanse griep - 29 april 2009 Vanaf nu wordt er gesproken over de Mexicaanse griep. Het nieuwe virus bevat naast delen van het bekende varkensgriepvirus, ook delen van het vogelgriepvirus en menselijk griepvirus. Deze huidige griepvariant is niet van varkens afkomstig, maar verspreidt zich van mens op mens. Daarom is de naam varkensgriep niet juist.
  Grote uitbraken in het verleden kregen vaak de naam van het land of de regio waar de uitbraak begon. Bijvoorbeeld de Spaanse en de Aziatische griep. In analogie daarmee is Mexicaanse griep een passender benaming. J. De Jong eerst zelf even googlen voor dat je wat opschrijft

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Eindelijk een correct bericht van onderzoekers t.a.v.biologisch voedsel, (veel te lang verzwegen )maar het zal morgen denk ik niet in de landelijke kranten staan.

 • no-profile-image

  leo

  toch kras dat de gangbare landbouw zo nieuwsgierig is hoe wij dat doen zonder antibiotica en bestijdingsmiddelen ,laat je niet gek maken door bedrijven als monsanto en de farmacuitische industrie.

Of registreer je om te kunnen reageren.