Home

Achtergrond

Inflatie opnieuw gestegen

De inflatie is in november uitgekomen op 1 procent. Dat is 0,3 procentpunt meer dan in oktober.

Daarmee is de inflatie voor de vierde opeenvolgende maand gestegen. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de prijs van benzine zorgde voor een hogere inflatie. Benzine was in november 11,2 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober was benzine nog 1,5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat komt omdat benzine vorig jaar november fors goedkoper werd, aldus het CBS.

De prijzen van tabak hadden een verlagend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Vorig jaar november stegen de prijzen van sigaretten en shag flink door een verhoging van de accijns. Dit effect is nu weggevallen.

De Nederlandse inflatie bedroeg volgens de Europese geharmoniseerde berekeningsmethode in november 0,7 procent. Volgens een raming van Eurostat komt de inflatie in de eurozone uit op 0,6 procent. Daardoor ligt de inflatie van de eurozone voor het eerst sinds zes maanden boven de nulgrens. De Nederlandse inflatie is nu vrijwel gelijk aan die van de eurozone.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.