Home

Achtergrond 1 reactie

Individuele test Q-koorts te onbetrouwbaar

Resultaten van de Q-koortstests zijn te onbetrouwbaar om op individuele basis besmette en niet-besmette geiten te schiften.

Dat heeft minister Verburg vanmiddag nog eens benadrukt in het overleg in de Tweede Kamer. De test zelf is wel betrouwbaar, maar besmette geiten scheiden de smetstof niet altijd uit. Als op dat moment een test wordt afgenomen geeft die een vals-negatieve uitslagen.

De kans daarop is 40 procent en dat is een te hoog percentage om op grond daarvan geiten te sparen die een negatieve uitslag laten zien.
Ook een tweede test geeft nog bij 20 procent kans een een vals-negatieve uitslag. Voor nog meer tests is geen tijd volgens Verburg omdat voor de lammertijd geruimd moet worden. Omdat nog meer tests ook altijd nog onbetrouwbare uitkomsten geven vindt ze het geen optie om bedrijven die laat aflammeren alsnog individueel te testen.

De Kamer neemt in grote meerderheid genoegen met deze uitleg en gaat akkoord met het ruimen van alle drachtige dieren op besmette bedrijven.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ramona Wittenberg

    trouwens het enige wat mij eigenlijk is opgevallen bij het besmetten van mensen dat er alleen maar mensen zijn die in de buurt wonen maar geen een boer die is besmet rara hoe kan dat?

Of registreer je om te kunnen reageren.