Home

Achtergrond

Individuele aanpak boeren Wieringerrandmeer

De provincie Noord-Holland wil een individuele aanpak voor boeren in het gebied waar het Wieringerrandmeer komt te liggen.

Volgens de provincie zorgt dat er voor dat de boeren een vergoeding krijgen die het beste past bij hun omstandigheden. Ook moet een meer persoonlijke benadering de verstandhouding met de boeren verbeteren.

Aanleiding voor de aanpak is het verzoek van het Agrarisch Collectief (AC) en LTO aan de provincie om bovenop de maximale vergoeding voor boeren nog een extra geldbedrag per vierkante meter grond uit te keren. Het AC en LTO zouden in ruil daarvoor hun bezwaren tegen het randmeer willen laten varen. Europese regelgeving wijst dat echter af, omdat het wordt opgevat als oneigenlijke staatssteun.

Daarom worden nu individuele afspraken gemaakt over schadeloosstelling bij bijvoorbeeld verplaatsing, de vergoeding van verliezen bij het opstarten van een nieuw bedrijf of bij inkomensschade als gevolg van hogere investeringen in de nieuwe vestiging. Daarnaast wil de provincie bemiddelen bij het zoeken naar een vervangende locatie. Op dit moment is de provincie al bezig met de verwerving van vervangende gronden waarnaar boeren zich kunnen verplaatsen.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.