Home

Achtergrond

Import Deense biggen afgevlakt

De groei van de import van Deense biggen is in het vierde kwartaal afgenomen.

Vergeleken met het derde kwartaal is er sprake van bijna een halvering van de import. Dat blijkt uit de im- en exportgegevens die het Productschap Vee en Vlees op haar site zet. Toch heeft Nederland tot en met week 51 van dit jaar bijna vijf keer zo veel biggen geïmporteerd uit Denemarken dan in 2008.

De cijfers dragen een voorlopig karakter, maar de trend die er uit spreekt is duidelijk: 2009 blijft het jaar van de importen van vleesbiggen uit Denemarken. De totale import van biggen is ook gegroeid. De Nederlandse varkenshouders haalden bijna drie keer zo veel biggen uit het buitenland dan in 2008. Het leeuwendeel van deze biggen komt uit Denemarken.

De import van biggen uit Denemarken is het hele jaar al fors aan het groeien. Tot en met het derde kwartaal was de import vergeleken met de overeenkomstige periode van 2008 zelfs bijna zes keer zo groot. Volgens importeur Jos Gommers van Danish Breeding Holland is de tertugval van de import uit Denemarken vooral te wijten aan de hoge prijzen die momenteel voor biggen worden betaald. Gommers: "Het prijsverschil tussen biggen van Nederlandse herkomst en Deense biggen is netto 6 tot 7 euro per big. Dat is gewoon te groot voor de Nederlandse mesters die op het ogenblik geen droog brood verdienen."

Gommers verwacht dat de vraag weer aan zal trekken op het moment dat het prijsverschil kleiner wordt. "De technische resutaten die je met deze dieren behaalt zijn erg goed." De belangstelling voor de Deense biggen is vooral ontstaan door de gunstige technische resultaten die de Denen boekten in een merkentest in Duitsland, waar de Denen de belangrijkste concurrent van Nederland zijn als biggenleverancier.

Of registreer je om te kunnen reageren.