Home

Achtergrond

ING rekent op prijsherstel in 2010

Een aantrekkende vraag zal in 2010 al leiden tot een gedeeltelijk prijsherstel bij glasgroente en sierteelt.

Dat schrijft het economische bureau van ING in een sectorvisie. Het herstel wordt vooral ingegeven door internationaal vraagherstel.

Volgens de bank zal groei van de export leiden tot een markt-herstel mogelijk in de tweede helft van 2010. Dat exportherstel is al ingetreden, getuige de verwachte groei dit jaar. Toch schrijft de bank de exportgroei van dit jaar vooral toe aan de hogere productie in de glasgroentesector. "Die grotere volumes zijn tegen lagere prijzen afgezet", analyseert de bank.

In 2010 zal het welvaartsniveau in belangrijke afzetmarkten als Duitsland, Engeland, maar ook Oost-Europa herstellen. Een signaal is de stijging van de snijbloemenafzet naar Duitsland in oktober 2009. Ook groeien de afgezette volume van supermarkten nog altijd. De basisvraag is dus goed.

Een volledig prijsherstel zal enkele jaren duren, zeker bij producten met overaanbod. "Bij paprika groeit het areaal nog met 100 hectare. Dat wordt moeilijk", stelt de bank.

De onderzoekers koppelen die conjuncturele ontwikkeling aan lange termijnverwachtingen van de organisatie van economische grootmachten Oeso.

De vraag naar voeding stijgt en het beschikbare landbouwareaal zal eerder krimpen dan stijgen. Dat zal ook voor groente en fruit tot een opwaartse prijstendens leiden, verwachten de onderzoekers.

De bundeling is een goede eerste stap om te komen tot een meer toegevoegde waardestrategie. Nu zijn de plannen nog teveel gericht op het vormen van een blok in de markt. Vernieuwingen zijn te vaak gericht op technologie en niet op de consumentenwens.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.