Home

Achtergrond

IJspegels door smeltende sneeuw

Het winterse weer levert niet alleen veel sneeuw op, maar ook flinke ijspegels, zoals hier in het Friese Jirnsum.

Melkveehouder Frans Krips en zijn dochter Lysbeth laten een ijspegel van ongeveer 2 meter zien. De warmte van de 90 melkkoeien zorgt ervoor dat de sneeuw op het dak van de ligboxenstal smelt. Maar door de vorst vormt het smeltwater weer enorme ijspegels aan de stal. Voor overlast zorgen ze niet, de sneeuw maakt het werk op het erf wel lastiger. Foto Alex de Haan

Ondanks de sneeuw gaat de bouw van de zeugenstal van de broers Den Hartog in Noordeloos gewoon door. Teus, Arie en Theo den Hartog bouwen een nieuwe stal voor 250 zeugen. De broers houden nu 80 zeugen, maar verplaatsen hun bedrijf. In maart moet de stal klaar zijn. De Zuid-Hollandse varkenshouders doen de bouw in eigen beheer en laten zich niet uit het veld slaan door de sneeuw. Foto: William Hoogteyling

Een medewerker van fruitveiling Zuid-Limburg zet een pallet Junami-appels klaar voor transport naar Ierland. Het exportseizoen is al begonnen voor dit Nederlandse bewaarras. De levering aan Nederlandse klanten komt later op gang om de verkoop van het andere nieuwe ras Rubens niet te veel in de weg te zitten. Mogelijk wordt de Nederlandse retail eind dit jaar wel beleverd. "Met de verkoop van Rubens schiet het goed op", zegt directeur Michel Schrijnemakers van de fruitveiling. Volgens de fruitveiling is de kwaliteit van de appel goed. "In de kisten zag het er goed uit, maar de maatvoering van de meeste appels pakt goed uit bij het sorteren. Het was ook een perfect groeiseizoen." De Nederlandse voorraad van dit appelras bedraagt 8 miljoen kilo tegen 4 miljoen kilo vorig jaar. Foto Twan Wiermans

Volgens loonwerker Johan Dam maakt sneeuw het rooien van suikerbieten makkelijker. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.