Home

Achtergrond 2 reacties

Hoogste marge voor telers in broodindustrie

De telers voor de broodindustrie halen ten opzichte van andere akkerbouwers en tuinders de hoogste marge.

Dit blijkt uit het rapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). In het rapport is de margeverdeling tussen teler, groothandel en supermarkt vergeleken.

In vergelijking met degene waarvan de uien naar de supermarkt gaan, de telers van tafel- en industrieaardappelen en de akkerbouwers die maaltarwe verbouwen, maakt de laatste groep tot 2008 het meeste winst.

Van alle broodproducten blijkt, uit cijfers van het LEI, dat 65 procent hiervan via de supermarkt verkocht wordt. Banketzaken nemen 29 procent voor hun rekening. De NMA heeft niet gekeken naar de marges die banketzaken maken, dus daar valt niks van te zeggen.

Uit de cijfers over de marge in supermarkten is op te maken dat de marge op broodproducten voor supermarkten procentueel steeds meer terugloopt. De winstmarge van 2009 is nog niet bekend, maar in 2008 was de winst procentueel al met meer dan de helft afgenomen ten opzichte van 2005. Om welk bedrag het gaat meldt de NMA niet.

Voor akkerbouwers die maaltarwe verbouwen was 2007 volgens de NMA het beste jaar. Toen was de marge verhoudingsgewijs het grootst en steeg de telersprijs het snelst. Wel zijn de kosten procentueel ook steeds meer gestegen.

Het belangrijkste gegeven dat de NMA opnoemt en staaft dat het goed gaat met telers van maaltarwe, is de 106 procent stijging van de prijs. Het gaat dan om de periode 2005 – 2008. In 2005 lag de tarweprijs volgens de beurs van Groningen op € 99,50 per 100 kilo.

Het beeld dat de NMA nu schetst zal er waarschijnlijk in 2009 heel anders uitzien. Uit het LEI-rapport dat hoort bij het NMA-onderzoek is op te maken dat de tarweprijs na 2008 naar beneden gaat, terwijl de consumentenprijs vanaf 2008 fors is gaan stijgen.

Herma van den Pol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Ben ik als boer benieuwd waar de rest van van het geld blijft. Zeg een brood kost Euro 1 en bevat bruto 1 (incl) kilogram tarwe van Euro 0,106 (incl), verschil 100 - 10,6 ct = 89,4 ct (incl.)
  Belasting 6 % = 84,3 ct. Deze kunnen de handel+malerij+transport+super verdelen.
  Het brood bij de betere Super en Warme bakker kost eerder Euro 1,50 dan Euro 1,00.
  Uit bovenstaand blijkt dat de graanprijs minimaal 13 X over de kop gaat voor het bij de consument is.
  Uitgande van het feit dat alle kosten voor de keten betaald zijn en de tarwe naar Euro 0,158 (incl btw)/ kg gaat, dan wordt het brood Euro 0,052 duurder als tenminste geen schakel in de keten vindt dat hij nu in eens recht heeft op zijn deel van 13 x basis prijs. Want dan zou zijn marge meer stijgen dan nodig.
  Stel de Super doet gewoon 0,158 X13 = 167,48 per brood een verhoging van 16,4 cent inplaats van 0,052 per brood.
  Bereken we alleen de kale graanprijs stijging door dan is de verhoging 3,3 % in het andere geval is de verhoging 11 %. Dus heeft de keten excl. boer 7,7 % meer te verdelen en dat was niet nodig. Zij rekenen nu al met een redelijke tot goede marge. De malerijen bijten elkaar niet er zijn naast enkele lokale kleintjes maar 1 of 2 die de dienst uitmaken. Waar is de competitie van de NMA??

  In mijn berekening heb ik niets gerekend voor verkoop zemelen etc.

 • no-profile-image

  Reeds lang

  De graanprijs is al jaren te laag zeker gezien de grondprijzen en niet te vergeten de lonen van tegenwoordig.

Of registreer je om te kunnen reageren.