Home

Achtergrond 1 reactie

"Hollandse properheid gevolg zuivelindustrie"

De spreekwoordelijke Hollandse properheid komt niet voort uit een diepgewortelde calvinistische volksaard, maar komt voort uit de zuivelindustrie.

De Nederlandse schoonmaakwoede is geworteld in de zuivelindustrie, die huishoudens dwong om zo hygiënisch mogelijk te werken.

Dat zeggen twee economisch-historici van de Universiteit Utrecht, die tientallen bronnen hebben geraadpleegd om meer te weten te komen over de oorsprong van de Hollandse zindelijkheid. Volgens hen maakt een groot aantal reisverslagen van buitenlandse bezoekers uit de middeleeuwen al melding van de opvallende schoonheid van huizen en omgeving in Holland.

Veel historici menen dat de poetswoede voortkomt uit het calvinisme: huisvrouwen zouden hun zondige gedachten weg willen poetsen. Schoon zou een symbool zijn voor de zuiverheid van het protestantisme. Historici Bas van Bavel en Oscar Gelderblom laten echter zien dat Holland al lang voor de reformatie blinkend schoon was.

Volgens hen komt dat door de zuivelproductie, die vanaf de veertiende eeuw door ongeveer de helft van alle Nederlandse huishouden werd bedreven. Om boter en kaas te kunnen maken en langere tijd goed te kunnen houden, moest de hele omgeving kraakhelder zijn.

Omdat zo veel huishoudens zuivel maakten, was die noodzaak tot poetsen wijdverbreid. Boerendochters die zich in rijke gezinnen als dienstmeid verhuurden, brachten hun aangeleerde schoonmaakdrift mee. Zo komt het ook dat buiten Nederland alleen Zwitserland historisch bekend staat als proper land, want alleen in dat land was zindelijkheid eveneens een economische noodzaak.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dier

    Het waren wel vaak boeren, de protestanten, calvinisten of hoe je ze noemt, dus het een sluit het ander niet uit, geloof ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.