Home

Achtergrond

Hogere straffen geweld tegen hulpverleners

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag hogere straffen dan eerder de politierechter opgelegd aan verdachten van verbaal of fysiek geweld tegen politieagenten en andere personen met een publieke taak.

Het gaat dan om onder anderen ambulancepersoneel, parkeercontroleurs en straatcoaches.

Het hof boog zich in het hoger beroep over de themazitting 'agressie en geweld tegen personen met een publieke taak' die vanaf 26 mei in de rechtbank in de hoofdstad werd gehouden.

Het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep tegen de uitspraken, die de politierechter toen deed. Die gaf destijds geen gehoor aan de dubbele strafeisen die het OM formuleerde in geweldszaken tegen personeel met een publieke taak. Een van de verdachten werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en een geldboete van 350 euro.

Het hof is woensdag niet uitgegaan van een verdubbeling van de straf in dit soort zaken, zoals het OM deed. Wel vindt het gerechtshof in tegenstelling tot de politierechter dat daders van verbaal en fysiek geweld tegen personen met een publieke taak een ,,aanzienlijke verhoging van de straf'' moeten krijgen.

In een van de uitspraken stelt het hof: "Het hof onderschrijft het standpunt van het Openbaar Ministerie in zoverre dat een aanzienlijke verhoging van de straf in de rede ligt, waarbij naast de ernst van de feiten, de omstandigheden van het geval en de persoon van de verdachte de uiteindelijk op te leggen straf bepalen.''

In een reactie laat het OM weten "zeer tevreden'' te zijn met de uitspraken van het gerechtshof in Amsterdam.

De eerdere uitspraken van de politierechter leidde eerder tot enige verbolgenheid bij onder meer de politie. De rechter stelde dat politiemensen moeten kunnen omgaan met agressie en zelfs angstaanjagend gedrag van burgers. Dat hoort bij politiewerk, vond de rechter in mei. Ook straatcoaches zouden moeten kunnen omgaan met agressie. De politierechter vond het anders als het bijvoorbeeld om agressie tegen ambulancepersoneel ging, dat daar niet voor is opgeleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.