Home

Achtergrond

Hogere productie surplussuiker

Suiker Unie produceert dit jaar ongeveer 160.000 ton surplussuiker.

Dat is meer dan in andere jaren omdat de akkerbouwers dit jaar een hoge suikerproductie realiseren.

Dat meldt Suiker Unie in het ledenblad van coöperatie Cosun. Volgens Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken, kan Suiker Unie veel van de surplussuiker verkopen. "Maar ongeveer 40.000 ton surplussuiker moet Suiker Unie doorschuiven naar het volgende quotumjaar. De inschatting blijft dat bij individuele telers surplusbieten boven 30 procent boven de toewijzing moeten worden doorgeschoven."

Suiker Unie heeft voor 100.000 ton suiker exportcertificaten weten te bemachtigen. Sikken vindt dit goed nieuws voor de bietentelers. "Dit betekent dat veel surplusbieten toch nog afgerekend kunnen worden. Bijna iedere teler zal namelijk ruimschoots zijn teeltreferentie volleveren. En de prijs voor surplusbieten van 25 euro per ton geeft bij een hoge opbrengst ook nog een goede kostendekking."

De Europese Commissie heeft in oktober het exportquotum voor suiker vergroot van 650.000 ton naar 1,37 miljoen ton. Suikerproducenten willen graag extra suiker verkopen aan landen buiten de EU vanwege de hoge prijzen op de wereldmarkt.

Volgens Sikken waren de inschrijvingen voor de extra suikerexport binnen een week verdeeld. "Ik heb geen inzicht in de verdeling over de lidstaten. Suiker Unie heeft voor 100.000 ton suiker exportcertificaten. Dat is niet veel op een totaal van 1,37 miljoen ton aan suiker dat mag worden geëxporteerd. Een aantal bedrijven heeft mogelijk geen of minder certificaten aangevraagd vanwege het risico op een boete als ze de aangevraagde hoeveelheid niet kunnen leveren."

Voor de campagne van oogstjaar 2010 verwacht Suiker Unie voor ongeveer 5 procent surplussuiker afzet te hebben. Daar krijgen de telers de surplusprijs voor van 25 euro per ton. Het meerdere moet Suiker Unie waarschijnlijk doorschuiven naar oogstjaar 2011. Suiker Unie rekent 5 euro per ton aan opslagkosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.