Home

Achtergrond

Hogere fiscale steun voor energiebesparing op bedrijf

Bedrijven die in 2010 investeren in energiebesparing kunnen via de Energie-investeringsaftrek (EIA) in totaal 150 miljoen euro fiscaal terugkrijgen.

Het EIA-budget is daarmee 5 miljoen euro hoger dan in 2009. Er is onder meer extra voordeel voor glastuinders die investeren in LED-verlichting of transportleidingen voor CO2.

Met de EIA krijgt een ondernemer gemiddeld zo’n 11 procent van het investeringsbedrag terug via de belasting. In totaal kunnen ondernemers binnen de regeling voor 1,4 miljard euro investeren in energiebesparing

De Energielijst is per 1 januari 2010 vernieuwd. Die biedt diverse voordelen voor de land- en tuinbouw. Zo komt er meer geld beschikbaar voor tuinders die hun kas verlichten met LED-verlichting. Daarnaast kunnen tuinders geld terugkrijgen als ze investeren in transportleidingen voor CO2naar kassen.

Ook klimaatbesparingssystemen en warmteterugwinningsinstallaties staan op de lijst. Daarvoor komen bijvoorbeeld boeren die zonnepanelen op hun stal of schuur installeren in aanmerking. Ook warmteterugwinningsinstallaties bij de melktank of WKK-installaties komen in aanmerking voor belastingvoordeel.

Het verbranden van biomassa komt eveneens in aanmerking voor belastingvoordeel. Er moet sprake zijn van een verbrandingsinstallatie die vrijwel geheel draait op biomassa, zoals mest, bermmaaisel, energiegewassen of voedingsresten. Daarnaast blijft het in 2010 mogelijk om voor bedrijfsgebouwen waarvan het energielabel zeker twee stappen is verbeterd, EIA aan te vragen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.