Home

Achtergrond

Hoge temperatuur zorgt voor meer koprot in uien

Het aantal uienpartijen met koprot is groter dan vorig jaar. Hoe groot de omvang van het aantal partijen met koprot is, kunnen inkopers niet zeggen, maar dat er meer partijen zijn weten ze wel zeker.

"Aan het begin van het seizoen leek de kwaliteit van de Nederlandse uien heel goed", zegt Piet van Liere van het gelijknamige uiensorteerbedrijf. ”Het valt tegen dat er nu toch een aantal partijen opduiken met koprot.”

Door de hoge najaarstemperatuur was het moeilijk om de uien te drogen, daardoor heeft de schimmel die verantwoordelijk is voor koprot, goed kunnen gedijen. "Boeren en vooral inkopers moeten goed opletten", zegt William Nannes, medewerker bij exporteur Beemsterboer. "Veel snijden en goed kijken."

Nannes waarschuwt vooral goed op te letten dat er geen partijen met koprot naar het buitenland gaan. "Als er partijen met koprot naar het buitenland gaan waar de temperatuur nog hoger is dan hier, blijft er van de uien met koprot niet veel over." Hij noemt het een tegenvaller dat er alsnog partijen met koprot opduiken.

Van Liere ziet echter goede mogelijkheden voor de besmette partijen. "Er is veel vraag vanuit Polen. Daar schillen ze de uien met de hand en kunnen ze de koprot eruit snijden. Er zijn dus goede afzetmogelijkhenden."

De sorteerder ziet echter ook een nadeel. "Het is goed dat er partijen uien weggaan, maar degene met goede uien zullen ze nog meer gaan vasthouden dan ze nu al doen."

Toch betekent elke ui die weggaat weer een ui minder op de markt, wat een positief effect heeft op de prijs. "En een grootschalig probleem is het absoluut niet", zegt Van Liere.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.