Home

Achtergrond

Hoge opbrengsten bewaarpeen in Noordoostpolder

Uit proefspoelingen bij lange termijn-bewaarpeen blijkt dat de opbrengsten in de Noordoostpolder dit jaar heel hoog zijn.

De oogst van 2009 laat voor elke boer verschillende opbrengsten zien. "Bij de proefspoelingen zagen we opbrengsten van 154 kisten per hectare, maar ook opbrengsten van 95 kisten per hectare", zegt Paul Haarsten van koelbedrijf Haartsen uit Bant. "De droogte zou daar best eens de oorzaak van kunnen zijn", zegt Hendrik Eerkens, teeltbegeleider peen bij coöperatie Agrifirm. Bij Agrifirm begint de tarrering in januari. Dan weten ze meer over de opbrengsten.

In de Noordoostpolder komen ze nu al op een gemiddelde van 139 kisten per hectare. Dat is hoog volgens Haartsen. Volgens de spoelbedrijven zullen de meeste boeren lager zitten met hun opbrengsten, maar zijn die nog steeds goed.

De opbrengst per hectare ligt in de Noordoostpolder op ongeveer 98 ton. Dat betekent dat de opbrengst 13 ton boven het gemiddelde van 85 ton uitkomt.

Hoe hoog de opbrengsten in Groningen zijn is nog afwachten, omdat daar niet kon worden beregend. In Zeeland zal de oogst waarschijnlijk bestaan uit veel fijne peen, net als in België. Oorzaak is ook de droogte.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.