Home

Achtergrond 6 reacties

'Hoge aantal patiënten Q-koorts was onnodig'

In Nederland zijn onnodig veel mensen zwaar ziek geworden door de Q-koorts. Dat stellen verschillende GGD-artsen en microbiologen zondagavond in een Zembla-programma over de bestrijding van de Q-koorts.

Zij menen dat de belangen van de geitenhouders zwaarder wogen dan de volksgezondheid. Het overheidsbeleid zou negatieve invloed hebben gehad op de uitbraakbestrijding, zo maakt Zembla op uit een intern rapport van de GGD, vertrouwelijke brieven en ambtelijke gespreksverslagen.

De GGD-regio's zeiden grote moeite te hebben gehad om het probleem van de Q-koorts in kaart te brengen. Het virus wordt verspreid via geiten- en schapenhouderijen.

Elf doden

De epidemie begon in 2007 met 168 mensen die de Q-koorts kregen. Een jaar later meldden zich al duizend mensen met Q-koorts en het jaar daarop 2.200. Inmiddels zouden elf mensen aan de ziekte zijn overleden.

Toch zag minister Ab Klink van Volksgezondheid in mei 2008 vooralsnog geen aanleiding om te spreken van "grote risico's voor de volksgezondheid''.

"Dan is hij niet goed geïnformeerd geweest. Het was toen heel duidelijk dat de epidemie veel forser was dan in 2007. Als de bestrijding snel, fors ter hand was genomen, dan waren er zeker veel minder mensen ziek geworden'', vindt hoofd infectiebestrijding GGD Hart voor Brabant Jos van de Sande.

Hoogleraar medische microbiologie en adviseur van de Gezondheidsraad John Degener bestudeerde op verzoek van Zembla het interne rapport van de GGD over de Q-koortsepidemie. Hij zegt het ontoelaatbaar te vinden dat de besmettingsbronnen niet onmiddellijk door het ministerie van Landbouw zijn bekendgemaakt en uitgeschakeld. "Voor een medicus is dit natuurlijk niet acceptabel, dat je bevolking op deze manier blootstelt aan ziekteverwekkers.''

Te weinig gedaan

Ook arts-microbioloog Kees Verduin vindt dat Klink de belangen van de burgers niet genoeg heeft gediend. Hij heeft volgens hem "te weinig en te laat'' wat aan de uitbraak van de Q-koorts gedaan: "Ik denk dat minister Klink klem zit omdat hij ook met Landbouw te maken heeft. Het lijkt erop dat er niet met de vuist op tafel geslagen is. Bij de bestrijding van de Mexicaanse griep is wel gezegd: we moeten maatregelen nemen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  brabant

  Ga toch met die geiten naar afrika man. Die stomme beesten hebben we hier helemaal niet nodig voor de voedselproductie. Volksgezondheid en mensen moet op nummer 1 staan.

 • no-profile-image

  boerke

  Ja, trap nog maar weer eens tegen landbouwers die proberen met voedselproduktie het hoofd net boven water te houden. Kan er nog wel weer bij. Dit soort ziektes is van alle tijden! Hebben we het al eens gehad over ziektes onder het vee vanwege restanten van de pil in sloten en bij riooloverstorten? Maar goed er is toch weer zendtijd tussen de reclames gevuld en er komen vast ook nog kamervragen!

 • no-profile-image

  gaatze

  Er werd wel gezegd dat Q-koorts eerst alleen een beroepsziekte is/was. Het lijkt mij dat de geitenhouders evengoed last hebben van deze ziekte. Of zijn ze inmiddels resistent geworden, net als de melkmeisjes en -jongens voor de pokken?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Boerke Zuidoosten, je hebt het goed gezien. Het nadelig (stapel)effect van alsmaar meer residuen van geneesmiddelen in ons drinkwater wordt angstvallig weggemoffeld door vooral te wijzen naar anderen. Door in een vroeg stadium de schuld van antibiotica resistentie bij een ander neer te leggen probeert men het eigen falen uit de schijnwerpers te houden. De overheid weet dat drinkwater niet gezuiverd kan worden van deze residuen, en de cyclus dus gewoon doorgaat. Ik weet het niet zeker, maar het zou goed kunnen dat de voorgestane peilverhogingen in ons landje enkel en alleen maar bedoeld zijn om door verdunning van de vervuiling deze onomkeerbare vervuiling door de burger enigzins tegen te gaan. Je leest het ook als speerpunt in de nationale en provinciale waterplannen; de kwaliteit van ons oppervlaktewater vergroten. Simpelweg de vervuiling verdunnen om de waterkwaliteit te verbeteren. Dit is gewoon struisvogelpolitiek en symptoombestrijding in plaats van het probleem bij de kop aanpakken zoals het zou horen. Maar ja, ga de burger maar eens verplichten minder of geen medicijnen te gebruiken, of zijn urine naar het chemisch depot te brengen. Kun je toch veel beter naar de landbouw wijzen. Voordat de burger dit spelletje door heeft zijn we vele jaren verder en heeft meninge kabinetswisseling plaatsgevonden.

 • no-profile-image

  boerin

  Ik heb het programma met belangstelling gevolgd. De boeren werden op een agressieve manier benaderd door de journalist maar wat mij opviel is dat er géén boer werd gevraagd of hij of de gezinsleden ook last hadden van de Q-koorts.
  Ik kreeg daarvan een wrang nasmaakje.

 • no-profile-image

  deerne

  nee wacht maar tot je een koemelkeiwit allergie krijgt dan piep je wel anders...dan wil je al te graag een alternatief....geitenmelk of andere geitenmelkprodukten...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.