Home

Achtergrond

Hof: Reclame maken voor kansspelen mag

Exploitanten van kansspelen in Nederland mogen door reclame en het introduceren van nieuwe kansspelen hun aanbod aantrekkelijk maken.

Als ze dat recht niet hebben, bestaat het risico dat de consument zijn heil zoekt in het illegale circuit.

Dat concludeerde de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie donderdag in een zaak over het gokbedrijf Betair, dat van het ministerie van Justitie geen kansspelen in Nederland mag organiseren. Het hof volgt doorgaans de conclusie van de advocaat-generaal.

Eerder bepaalde het Europees Hof van Justitie al dat EU-lidstaten het recht hebben om vergunningen voor kansspelen exclusief te geven aan bepaalde exploitanten, zoals de Nationale Sporttotalisator in Nederland. Een dergelijke regeling dient om consumenten te beschermen tegen gokverslaving en om de criminaliteit te bestrijden.

Deze exploitanten mogen volgens de advocaat-generaal wel reclame maken voor hun producten, maar de nationale rechter moet beoordelen of ze daarbij niet te ver gaan door de consument aan te sporen tot buitensporig gokken.

De advocaat-generaal vindt ook dat de overheid bij het verlenen van vergunningen in beginsel een oproep moet plaatsen tot mededinging, zodat meerdere bedrijven een kans hebben. De nationale rechter moet bepalen of er redenen zijn, bijvoorbeeld bescherming van de consument, om zo'n oproep achterwege te laten, aldus de advocaat-generaal.

Wanneer het Europees Hof van Justitie uitspraak doet, is nog niet bekend.

De EGBA, de Europese belangenvereniging van de goksector, put hoop uit de stellingname van de advocaat-generaal. Volgens een woordvoerder blijkt daaruit dat Nederland de vergunningverlening in de toekomst openbaar moet aanbesteden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.