Home

Achtergrond 1 reactie

Helft bevolking kampt met chronische ziekte

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking lijdt aan een chronische ziekte.

Het aantal neemt toe met de leeftijd. Van de mensen ouder dan 65 jaar heeft de helft twee of meer van dit soort langdurige, hardnekkige ziektes. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Chronische gewrichtsontsteking, beroerte, hartaandoeningen en vernauwing van de bloedvaten komen het meest voor in combinatie met andere ziektes. Deze aandoeningen treffen vooral ouderen. Jongeren en mensen van middelbare leeftijd hebben vaker last van eczeem, astma of migraine.

Chronische aandoeningen gaan vaak gepaard met andere ziektes. Van de bevolking kampt 6 procent zelfs met vier of meer chronische ziektes. Bij 75-plussers heeft nog maar een vijfde geen chronische ziekte.

Nederlanders hebben het meest last van migraine. Eén op de acht kampt met deze vorm van hoofdpijn. Ook hoge bloeddruk en gewrichtsslijtage komen vaak voor. De aard van de ziektes veschilt per laag van de bevolking. Zo hebben mannen het vaakst last van hoge bloeddruk of een rugaandoening, migraine komt op de derde plaats. Van deze hoofdpijnaanvallen hebben vooral jongens en mannen tussen de 15 en 44 jaar last.

Onder de 65-plussers kampt meer dan een kwart met hoge bloeddruk. Migraine staat ook bij vrouwen van middelbare leeftijd op nummer één van meest voorkomende chronische aandoeningen. Jongens en meisjes in de leeftijd tot en met veertien jaar hebben het vaakst last van astma, chronische bronchitis of cara.

Eczeem is de enige chronische ziekte die met het stijgen van de leeftijd minder vaak voorkomt.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Het woord duurzaamheid wordt te pas en te onpas gebruikt voor van alles en nog wat. als ik dit zo hoor moeten we eerst eens beginnen om de mens iets duurzamer te maken. Scheelt een hoop zorgkosten, en dat geld kunnen we goed voor andere doeleinden gebruiken. Het is volgens mij een welvaartsprobleem, hoe meer mensen je de hele dag in een kantoor duwt hoe meer problemen je krijgt met genoemde gezondheidsklachten. zelfs huizen worden op dit moment zo goed geisoleerd dat er geen frisse lucht meer in kan. ten slotte worden kinderen van baby af al in een bijna steriele omgeving grootgebracht waardoor de weerstand op nul uitkomt. Doe mij dan maar het leven op het melkveebedrijf, frisse buitenlucht, genoeg lichaamsbeweging, en met die weerstand komt het ook wel goed als er zomers onder het kuilen even een broodje weggewerkt moet worden(met het nodige zand). het wordt tijd dat we het eerlijke werk in nederland niet meer overlaten aan de buitenlanders. dat het geen doodzonde meer is als je timmerman wordt ipv manager. daar is niet alleen de gezondheid bij gebaat, ook de economie zal een stuk efficienter gaan draaien met de helft van de managers die eens echt de handen uit de mouwen gaan steken!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.